Старозагорската митрополия ще представи проект за бъдещето на бившия ресторант в Аязмото

Старозагорската митрополия иска да получи сградата на бившия ресторант в парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото), под форма на дарение. Намерението е тя да се превърне в неин музей.

В него ще има и природно-научна част, свързана с флората и фауната в парка, създаден от митрополит Методий. Предложението за дарение на обекта ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет на Стара Загора на 31 януари.

На среща между Старозагорския митрополит Киприан, Епархийския съвет и председателите на постоянните комисии в местния парламент стана ясно, че в рамките на три месеца ще бъде изготвен идеен проект за бъдещето на бившия ресторант. Той ще бъде представен пред обществеността. „Водени сме от желанието да направим нещо полезно за Стара Загора, с което подобаващо да отбележим 180 години от рождението на заслужилия и именит наш предшественик, Старозагорски митрополит Методий“, се казва в становището на Епархийския съвет.

Подписаното от 9-членния Епархийски съвет становище гласи, че поради дългата процедура по съгласуване на проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство на проекта за изграждането на музей, както и обособяването на природно-научна част към него, срокът за реализирането да бъде 10 години.

mitropoliaПредседателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общинския съвет Милена Желева поиска подробности за идейния проект на бъдещия музей. Ръководената от нея комисия предложи да се отдаде имотът на църквата, но с няколко условия, сред които за определен срок за реализация. Също така, обектът да е за обществено ползване, с природно-научна експозиция към него и специална част, която да представя историята на емблематичния парк, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет.

По време на срещата арх. Петър Влахов, който е част от Епархийския съвет, даде срок от 3 месеца за представяне на идейния проект пред местните старейшини и общественост. „Със становището и ангажиментите, които поемате, съм убеден, че ръка за ръка – местната власт и църквата ще вървят напред, за да сме близо до човешките ценности, за да се развива и нашият град. Убеден съм, че това е правилното решение“ - подчерта Николай Диков, водач на групата на общинските съветници от ГЕРБ. Той отбеляза още, че един от пороците на модерното време, в което живеем, е пропагандата в социалните мрежи, която цели до голяма степен единствено разединение, а не конструктивни решения.

Иван Митров от „БСП лява България – за Стара Загора” също подкрепи идеята на митрополията „Ангажиментът, който поемате, е достатъчно сериозна заявка. Би било добре, още сега, при извършване на ремонтните дейности в парка, да се има предвид и да се обособи парцел, който с общи усилия от граждани и организации, да бъде обновен от тях, както е било навремето – да засадят дърво или друга растителност“ - сподели Митров.

Част от присъстващите на разговора съветници отбелязаха, че срещата с представителите на митрополията е закъсняла във времето. Те изразиха мнение, че голяма част от напрежението в публичното пространство и в социалните мрежи е можело да бъде избегнато при представяне на идеята. Един от тях бе Николай Овчаров от Реформаторски блок, който защити позицията си, че би било добре да бъдат по-широко обсъдени намеренията на църквата. „Не съм против идеята, а по скоро би било редно решението да се вземе от гражданите на Стара Загора чрез референдум“ - каза той.

Янко Янков от коалиция „Истината за Стара Загора“ посочи, че в момента старейшините са между чука и наковалнята, затова колкото повече детайли се представят пред обществото, толкова по-добре би било. Да бъде отложено разглеждането на дарението на имота докато не бъде представен и обсъден идейният проект, предложи съветникът Антон Андонов от ВМРО. Колегата му Недялко Ангелов от БСДП припомни, че години това място чака решение. „Смятам, че това, което предлагате, е най-доброто, което може да се случи с този терен. Вярвам, че ще се намерят средства и воля за това” - обърна се той към митрополит Киприан.

В отговор на спекулациите по темата със съдбата на мястото около бившия ресторант в парка, Старозагорският митрополит Киприан бе категоричен, че няма да допусне, в близост до гроба на Дядо Методий и храма „Св. Теодор Тирон “ да преминават автомобили, както и подчерта, че от общо 16 дарени на църквата имота от общината през последните години, на 7 от тях се градят, или вече са изградени храмове.

На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската митрополия, който ще представи цялото становище на Епархийския съвет.

Емблематичният за по-зрелите старозагорци бивш ресторант в най-големия парк в града от дълги години е руина. Сградата беше закупена от бизнесмена Стойчо Кълвачев през 2002 г., който започна да разрушава и я заряза полусъборена. След продължителни съдебни дела, сградата е обявена за публична продажба и Община Стара Загора я откупи.

Дарение на сграда частна общинска собственост, находяща се в гр.Стара Загора, парк „Митрополит Методи Кусев“ на Старозагорската Митрополия
Вносител: Живко Тодоров – Кмет на Община Стара Загора  pdfПредложение -310.72 KB

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24