Представят операта Турандот в Стара Загора с кукли

Представят операта „Турандот” в Стара Загора с кукли

За първи път в историята на оперното изкуство в България, в Старозагорската опера на 29 март от 19 часа, шедьовърът на Пучини „Турандот“ ще бъде представен с кукли. Спектакълът се осъществява от Държавна опера – Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора.

Куклите ще оживеят благодарение на усилията на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в операта и кукления театър. Режисьори са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов (Македония), пластика Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор Младен Станев. На диригентския пулт ще бъде Владимир Бошнаков. Премиерният спектакъл е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева (Лиу), Юлиан Константинов (Тимур).

Следващият спектакъл е на 12 април, а на 13 юли постановката ще гостува на XIV-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта… Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков, ще представят пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия. Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено присъствие се предвижда и в сценографията, в която основни персонажи ще бъдат изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Самите кукли, както и костюмите им, са дело на именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията.

Репортаж за постановката на сцената на Старозагорската опера

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора; кадрите, използвани във видеорепортажа, са от генералната репетиция на постановката, ден преди премиерата)

На подобна тема