Стара Загора дава старт на третата верига маратони в страната

На Цветница Стара Загора отново ще даде старт на третата верига от маратони в България. Състезанията в града на липите, Варна и София отново са обединени под мотото "Бягането като начин на живот", съобщиха от пресцентъра на Общината.

Стартът на първото от тях е насрочен за неделя, 1 април, от 10:00 часа. Над 400 са регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

maraton stara zagora 02Заради реконструкцията на централния булевард в областния град, стартът и финалът ще бъдат от бул."Цар Симеон Велики" 126 - пресечката с ул.Кольо Ганчев"), в началото на парк "Александър Стамболийски" (Алана). Там ще бъде изграден информационен център и пункт за получаване на стартов пакет, както и специална сцена за награждаването на призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията.

Маршрутът продължава на изток по бул."Цар Симеон Велики", след което състезателите преминават по бул."Никола Петков". В района на магазин "Метро" правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км. - 1 обиколка. Дистанциите по трасето ще бъдат обозначени съответно с червени цифри, сини и зелени цифри.

В Маратон Стара Загора 2018 се допускат участници от страната и чужбина за всички разстояния, като за 42.195 км право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 1999 г.).

"Вярваме, че точно на Цветница маратонът ще направи нашия прекрасен град още по-колоритен и празничен. За трета поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя централният булевард отново да бъде залят от празнично настроение, хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден" - каза зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание беше сред участниците и завърши успешно кратката дистанция на 10 километра, като дори спечели златото в своята възрастова група.

Уточняват се имената на елитните атлети от чужбина, които по традиция отново ще придадат класа на състезанието. До края на седмицата ще станат ясни и българските участници. Тази година успоредно с Маратон Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас.

Състезателите получават стартов номер с електронен чип за измерване на времето на пробяганото разстояние. Осигурена е медицинска помощ, освежителни и подкрепителни пунктове са разположени по трасето и на финала.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: