Излезе от печат книга за именити старозагорци

Излезе от печат книга за именити старозагорци

Първото издание на книгата „С български дух и европейска мисъл“ представиха в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя е издадена със съдействието на Община Стара Загора, Държавния архив Стара Загора и Художествената галерия.

„В това първо по рода си издание са включени онези старозагорци, които в периода от втората половина на XIX до 40-те години на ХХ век учат извън пределите на България и се връщат да работят в Стара Загора. Някои остават тук до смъртта си, други - по няколко години, трети са родени в други населени места, но жизненият им път е дълбоко свързан с града. Те са администратори, политически дейци, адвокати, лекари, учители, военни, стопански дейци, архитекти, учени, художници, поети, музиканти и най-вече родолюбци, оставили трайни следи в историята на Стара Загора“ - разказа директорът на музея Петър Калчев. В книгата са включени разкази за 130 старозагорци, между които 6 жени - четири лекарки, учителка и оперна певица.

„Благодаря на Община Стара Загора, на Живко Тодоров и Иванка Сотирова, които помогнаха много тази книга да стигне до своите читатели. Благодаря на всички участвали в създаването й. Надявам се, че заедно с тях ще работим по нови проекти“, каза още Петър Калчев. Той съобщи, че Музеят ще подари по една книга на всички училищни библиотеки в Общината.

„Надяваме се да получим сведения и снимков материал и за други старозагорци, дали своя съществен принос за развитието на града и държавата“ - сподели Калчев.

Зам.-кметът Иванка Сотирова разказа, че идеята за книгата е на колегите ѝ от Общината, но създаването и отпечатването е дело на Регионалния исторически музей. Това издание е първо и ще се надгражда. Иванка Сотирова призова родствениците на такива хора да донесат материали за тях за следващото издание. Тя похвали идеята да бъде дарена книгата на училищните библиотеки. „Сигурна съм, че са малко хората, които си дават сметка за героите, на които са кръстени улици в нашия град. Много е важно това издание да е достъпно за много хора, защото родовата памет трябва да бъде съхранена“ - обясни Сотирова.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема