Антична гробница със стенописи откриха в центъра

Антична гробница със стенописи откриха в центъра на Стара Загора

Зидана гробница със стенописи откриха при спасителни разкопки на площада пред сградата на Община Стара Загора. Те обаче са в много лошо състояние и тепърва ще работим по възстановяването им, каза д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата при Българска академия на науките.

На стенописите има следи от свещници, гирлянди и флорални мотиви, които са в черно, синьо и червено, съобщи асистент Мария Камишева от Регионалния исторически музей в Стара Загора, която е ръководител на археологическия екип. Тя добави, че гробното съоръжение най-вероятно датира от началото на 4-ти век, но все още е рано да се определи с точност.

В него са намерени кости, за които се предполага, че са на двама мъже и погребана след тях жена, но подробностите за хората и мястото ще станат ясни след проучванията на антрополози.

Нашето желание, а и на Общината, е гробницата да бъде реставрирана и експонирана на мястото, на което се намира, но това решение ще бъде взето след задълбочено обмисляне, съобщи директорът на Регионалния исторически музей асистент Петър Калчев. Той не се ангажира с това дали проучванията ще забавят изпълнението на ремонта на площада, който частично е спрян, заради археологическите разкопки.

До момента на територията на античния град Августа Траяна са открити около 1000 гробни съоръжения.

grobnitsa stara zagora 03

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимки: Регионален исторически музей - Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема