Антична гробница със стенописи откриха в центъра

Антична гробница със стенописи откриха в центъра на Стара Загора

Зидана гробница със стенописи откриха при спасителни разкопки на площада пред сградата на Община Стара Загора. Те обаче са в много лошо състояние и тепърва ще работим по възстановяването им, каза д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата при Българска академия на науките.

На стенописите има следи от свещници, гирлянди и флорални мотиви, които са в черно, синьо и червено, съобщи асистент Мария Камишева от Регионалния исторически музей в Стара Загора, която е ръководител на археологическия екип. Тя добави, че гробното съоръжение най-вероятно датира от началото на 4-ти век, но все още е рано да се определи с точност.

В него са намерени кости, за които се предполага, че са на двама мъже и погребана след тях жена, но подробностите за хората и мястото ще станат ясни след проучванията на антрополози.

Нашето желание, а и на Общината, е гробницата да бъде реставрирана и експонирана на мястото, на което се намира, но това решение ще бъде взето след задълбочено обмисляне, съобщи директорът на Регионалния исторически музей асистент Петър Калчев. Той не се ангажира с това дали проучванията ще забавят изпълнението на ремонта на площада, който частично е спрян, заради археологическите разкопки.

До момента на територията на античния град Августа Траяна са открити около 1000 гробни съоръжения.

grobnitsa stara zagora 03

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимки: Регионален исторически музей - Стара Загора)

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема