Депутатът Радостин Танев се срещна с жителите на село Казанка

Депутатът Радостин Танев се срещна с жителите на село Казанка

Народният представител от ГЕРБ – Стара Загора Радостин Танев участва в събрание в старозагорското село Казанка. Основната тема на срещата беше качеството на водата в населеното място, която в началото на годината даде проба с наднормено ниво на естествен уран.

„Тук съм, за да ви бъда полезен, защото проблемите трябва да се обсъждат и решават не само по избори. Не мога и няма да ви обещая невъзможни неща“ – каза депутатът. „Тук сме с общинския съветник Динко Михайлов, който отговаря за вашето село, със специалисти от "Водоснабдяване и канализация" - Стара Загора, както и Регионалната здравна инспекция, за да отговорим на всички въпроси и да няма място за спекулации по наистина важните теми, които ви вълнуват, а те към момента са свързани с режима, който има на водата, заради показателите, дадени от нея преди месец“ - допълни Радостин Танев, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Стара Загора.

Той припомни, че до 2015 г., допустимото ниво на естествен уран във водоемите е било 0,6 микрограма (mg/l), но през 2017 г., международните стандарти определят ново допустимото ниво 0.03 микрограма на литър.

„Мерките за забрана ползването на питейна вода за пиене и приготвяне на храна остават в сила до потвърждаване на резултатите за стойностите на естествен уран в границите на нормата“ - каза екологът Теодора Мирчева от Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Тя подчерта, че при резултатите, получени на 20 април, стойността на естествения уран е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l, а стойността на показателя обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно ниво 0,1 Bq/l“. Според специалиста, параметрите са се понижили, но мониторинг на водата ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран.

„Проблемът с водата ще бъде решен, имаме уверението на старозагорското водоснабдително дружество“ - подчерта общинският съветник Динко Михайлов. „Новият сондаж се очаква да удовлетвори нуждите на селото“ - допълни той.

В края на срещата беше обсъдена и друга важна тема за жителите на селото – реновирането на емблематичната къща на Стоян Войвода в Казанка. „Глинено-кирпичената къща е в компрометирано състояние и е пред разпадане, но дори да намерим средства за ремонт и с наш труд, не може да направим нищо, защото има статут на паметник - изрази притесненията си кметът на селото Елка Михайлова.

„Всички въпроси, на които не успяхме да отговорим сега, ще задам на компетентните институции, а след това ще дойда, за да ви запозная с тях“ - подчерта народният представител. „За къщата на Войводата събираме необходимите документи, провел съм и разговори с Министерството на културата. Убеден съм, че ще се намери вариант - каза още Танев.

На подобна тема