Община Стара Загора получи от държавата 12 млн. лева за проекти

Община Стара Загора получи от държавата 12 млн. лева за проекти

Правителството отпусна 3 млн. лева за разширяването на парк „Артилерийски” в Стара Загора. Сумата, необходима за реализирането на обекта е 4,6 млн. лева с ДДС, съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров.

Всички възрастови групи ще имат свое кътче в разширението на новия парк в Стара Загора, според идейния проект на „Институт за градско планиране“ АД - София.

В новата част на парка ще има зони за спортни, обучителни и извънкласни дейности, православен храм, модерен парков павилион на поезията, декоративни кътове за отдих, воден акцент, катераческа стена, скейтпарк с площ от два декара и площадка за стрийт фитнес. Ще бъде обособена музикална детски площадка, както и слънчев часовник, каза главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева. Те ще бъдат изградени на останалите 40 дка от бившите артилерийски казарми, прехвърлени на Общината от Министерството на отбраната. Целият парк ще заеме обща площ около 130 декара.

Проектът предвижда продължение на улица „Христо Ботев“, което ще бъде с две активни ленти за движение, а в двете странични ще може да се паркира. То ще бъде разделено от зеленина, а повдигната пешеходна пътека и велоалея ще свързват северната и южната част на парка. Улица „Христо Ботев“ ще се интегрира в парковото пространство.

През годината Община Стара Загора е получила допълнително от държавата 3,5 млн. лева за изграждане на инфраструктурата на Индустриална зона „Загоре”, 5,2 млн. лева за водоснабдителна, канализационна мрежа и благоустрояване на кв. „Самар 1” и 3,4 млн. лева. 3 млн. лева са за разширяването на парк „Артилерийски”, а останалите 400 000 лева за ремонт на общински пътища, добави кметът Живко Тодоров.

Той припомни, че приносът на Община Стара Загора към националния бюджет е сериозен и е доволен, че част от средствата се връщат като субсидия, която ще бъде използвана за всички хора.

На пресконференцията кметът съобщи още, че предстои през следващата година да бъдат обновени Летният театър и станционната градина.

Новата част на парка ще има зони за спорт с катераческа стена, скейтпарк, стрийт фитнес, а също и павилион на поезията, декоративни кътове за отдих, воден акцент...

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg