В Стара Загора започва кампания за набиране на средства за възстановяването на Нотр Дам

По инициатива на кмета Живко Тодоров в Стара Загора започва кампания за набиране на средства в подкрепа на Община Париж, за възстановяването на историческата катедрала Парижката Света Богородица (Notre-Dame de Paris), която беше опожарена в нощта срещу вторник.

„В очакване на Великден горя сърцето и душата на Европа. Ярък символ на християнството в Европа, „Нотр Дам” е нейната история, памет и култура. Всеки европеец свързва катедралата и с много лични моменти, емоции и преживявания. Като кмет на съвременен европейски град, изразявам солидарността си към кмета на Париж и френския народ” - обяви днес кметът Живко Тодоров.

logo nddp bleuЗа целта, по време на сесията на Общинския съвет на 25 април т.г., той ще внесе за гласуване решение за откриване на набирателна кампания, като средствата ще се внасят на това основание по бюджетната сметка на Община Стара Загора. Официален старт на кампанията ще бъде даден на 22 април в 12:30 часа, във фоайето на Общината. Ще присъстват френските студенти от съвместното архитектурно ателие, които ще представят в 13:00 часа своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Кутии ще бъдат поставени и на други публични места.

Идеята на кампанията е да покаже, че огромната загуба за всички французи, Европа и света, е загуба и за нашия народ, за старозагорци. След края на кампанията кметът на Стара Загора ще предаде средствата на френския посланик в България Ерик Льобедел.

Кампанията ще се проведе съвместно с френския културен институт „Алианс Франсез“ в Стара Загора.

NotreDame zaedno

Разкрита е сметка за кампанията в подкрепа на Община Париж, по която ще се набират средства за възстановяването на историческата катедрала Нотр Дам. Идеята на кампанията по инициатива на кмета Живко Тодоров е да покаже, че огромната загуба за всички французи, Европа и света, е загуба и за хората от целия свят. Всеки, включително и старозагорци, дори и символично могат да изразят своята солидарност и подкрепа. Титуляр на сметката е френският културен институт „Алианс Франсез“ - Стара Загора.

Средствата могат да бъдат дарявани по сметка

  • Вид сметка: СПЕЦ.С-КА КАПИТАЛ/ДАР.ЮЛ
  • Вид валута: BGN
  • IBAN: BG66UNCR70001523558773
  • BIC - UNCR BGSF

Официален старт на кампанията за гражданите ще бъде даден в понеделник, 22 април в 12:30 часа, във фоайето на сградата на Общината, където ще бъде оформен дарителски кът. Това ще стане в присъствието на френските студенти от съвместното архитектурно ателие, които ще представят в 13:00 ч. своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Очаква се франкофонското общество и почитателите на френския език и култура в града да подкрепят кампанията.

Кметът на Стара Загора ще предаде средствата на френския посланик в България в края на май 2019 г., уточниха от пресцентъра на Община Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg