Европейската нощ на музеите ще се проведе на 18 май

Музеи и културни институти отварят врати на 18 май от 19:00 до 24:00 часа по повод Европейската нощ на музеите. За петнадесети път Стара Загора се включва в инициативата. Идеята на Община Стара Загора е граждани от всички поколения да се докоснат да експонатите и творбите, които музеите и галериите показват и да възприемат техните послания.

Джаз концерт „Колко високо е луната“, с участието на Надя Тончева - вокал и Павел Цонев-пиано, дава началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия . Той започва в 20:30 часа, а час след това е спектакълът „Слънце“ - мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс.

Посетителите в Художествената галерия ще могат да видят експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложба „Съвременна българска графика“, изложба „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е от 19:00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорната певица Дарина Славчева с оркестър и танцова формация. Ще има още концерти на оперния певец Иван Камбитов и на фолклорен ансамбъл „Тракийци“. В музея са подредени изложба, посветена на 170-годишнината от основаването на българската черковна община в Стара Загора, както и веществена изложба с експонати от археологическите проучвания в местността „Чаталка“.

Отново старозагорци ще могат да посетят кът за снимки „Средновековните воини”, където ще имат възможност да се снимат с различни облекла и оръжия.

Три концерта са предвидени в архитектурен комплекс „Музей на религиите“, още два ще има в музей „Неолитни жилища“.

В къща музей „Гео Милев“ ще има премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева. От 22:00 часа предстои и театър на маса „Трева за морските зайци“.

Afish nosht na muzeite 05 2019

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни