Министърът на здравеопазването откри новия Акушеро-гинекологичен комплекс в Стара Загора

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Емил Христов – зам.-председател на Народното събрание и изпълнителният директор на Университетската многопрофилна болница откриха новата Клиника по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология в сградата на болницата.

Те разполагат с модерна база и съвременна апаратура. Те ще започнат да приемат пациенти след 25 май. В изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета.

Кирил Ананиев даде висока оценка на Университетската болница в Стара Загора, която до края на 2017 г. беше сред петте най-големи здравни структури в страната, които бяха застрашени от фалит, а днес е сред водещите четири в Югоизточна България.

„С общите усилия, само за една година болницата излезе на печалба от 705 000 лева. За 2018 г. успя да увеличи собствените си приходи с 13% и да намали задълженията си с над 10%” – подчерта Кирил Ананиев. Всичко това доведе до увеличение на работните заплати, предстои и ново повишение след като бъдат направени промени в клиничните пътеки.

„Започваме интензивни преговори с Българския лекарски съюз за уточняване на кои пътеки е необходимо да се увеличи цената, което не е правено с десетилетия назад. С абсолютен приоритет ще бъдат всички клинични пътеки, които са свързани с детско и майчино здравеопазване, те ще бъдат с най-голямо увеличение” – каза министърът.

В началото на следващата седмица ще бъде подписан анексът към Националния рамков договор, като по този начин ще се формират допълнителните средства към одобрените бюджети на лечебните заведения за доболнична помощ.

До края на седмицата ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на Националната педиатрична болница, а строителните дейности трябва да започнат през есента.

Министър Анание заяви още, че ще постави пред Министерския съвет да бъде извършена замяна на досегашната сграда на АГ комплекса в Стара Загора срещу общинска земя върху, която е изградена Университетската болница и корпусите ѝ. Целта е бившата сграда на бул. „Ген. Столетов” и бул. „Руски” де с превърне в модерен център за доболнична помощ.

На официалното откриване на клиниката гости бяха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, зам.-кметът Красимира Чахова, Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Димитър Драчев, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева, както и представители на местни и държавни институции, работещите специалисти в различни отделения на УМБАЛ и други.

IMG 9378

IMG 9344

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Теми:

На подобна тема