Емил Христов: Бюджетът за отбрана през 2020 г. ще бъде рекорден

Рекорден е бюджетът за отбрана за 2020 г. - около 2,041 млрд. лева. Това каза Емил Христов, зам.-председателят на Народното събрание, който се срещна с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във Военния клуб в Стара Загора. На събитието присъства и бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада.

„За трета поредна година заплатите на военнослужещите нарастват с 10% - подчерта Емил Христов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Стара Загора. Той сравни и общите разходи за отбрана, които за 2018 г. са били в размер на 1,613 млрд. лв., за 2019 г.- 1,839 млрд. лв., а за 2020 г. се предвиждат 2,041 млрд. лв. Основна част от нарастването на разходите отиват за придобиване на бойни способности - самолети, кораби, бойна техника и други ключови проекти на Министерството на отбраната. Увеличението на капиталовите разходи за 2020 г. е с 43 млн. лв., което представлява нарастване с 42% в сравнение с 2019 г. и 166% в сравнение с 2018 г., когато те бяха 55 млн. лв. С тези средства с общ размер от 146 млн. лв. ще бъде осигурено възстановяването и въвеждането в оперативна готовност на самолетите на въоръжение сега в Българската армия и част от транспортните вертолети М-17 и бойните Ми-24.

Емил Христов на среща във Военния клуб

Ще продължи и изпълнението на основни проекти на министерството на отбраната, стартирани през тази година - категоричен е зам.-председателят на Народното събрание. Внимание ще бъде обърнато и на дълго отлагани в по-предни години проекти, като развитие на системите за разузнаване и наблюдение във формированията на Сухопътните войски; въздушно наблюдение и разузнаване с безпилотни летателни системи; придобиване на техника за логистично осигуряване и др.

„За 2020 г. в централния бюджет са осигурени допълнителни, извън бюджета, разходи за отбрана в размер на 495 млн. лв., от които 455 млн. са капиталови. От тях - 100 млн. лв. са за нова бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 171 млн. лв. са за патрулен кораб за Военно-морските сили; 100 млн. лв.са за изграждане на инфраструктура необходима за новия тип боен самолетF-16“ - посочи Емил Христов.

По време на срещата представителите на СОСЗР повдигнаха въпроса за социалната политика, която държавата води по отношение на пенсионираните военнослужещи и възможността те да използват лечебни и възстановителни бази. Внимание беше обърнато на демографските въпроси и приоритетите пред управлението на страната. Емил Христов представа акцентите на правителството в Бюджет 2020 г. - образование, увеличаване на доходите, здравеопазване и отбрана.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема