Сергиите на Руския пазар са пребазирани и търговците възобновиха дейността си

Сергиите на Руския пазар са пребазирани и търговците възобновиха дейността си

Търговците, работещи на територията на Руския пазар, възобновиха дейността си. Обектите бяха пребазирани в района на бившето обръщало в кв. „Казански“ (на 25 метра южно от традиционното местоположение). Преместването стартира в началото на август и се наложи, поради започване на цялостен ремонт на територията на пазара.

Проектът предвижда изграждане на покрит пазар за индустриални стоки с минимум 135 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. метра, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия.

Обособено е прилежащо площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да превърне тази част на града във вторичен градски център.

Проектирана е четирилентова улица „Капитан Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с бул. „Славянски“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Територията на Руския пазар, наречена така през 90-те години на миналия век, от дълги години има окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития за защита на търговците от слънце, дъжд и вятър. Нелицеприятният външен вид на тържището ще бъде заменен от устойчива, функционално пригодна и естетически издържана градска среда.

Финансирането на мащабните действия ще бъде от „Фонд за устойчиви градове“. Проектът ще стартира до края на месец септември.

ruski pazar

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема