обновяване на Руския пазар и на Зоопарка в Стара Загора

10 млн. лева се отделят за обновяване на Руския пазар и на Зоопарка в Стара Загора

Община Стара Загора иска дългосрочен общински дълг от „Фонд за устойчиви градове“, с който ще бъдат реализирани два мащабни инвестиционни проекта – нова визия и благоустрояване на пазара за индустриални стоки (Руския пазар) с разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ и реконструкция на Зоопарка в града.

Предварителните разчети на общинските финансисти сочат, че приходите от пазара и зоологическата градината могат да покрият разходите по неговото обновяване, а по-голямата инвестиция ще бъде в пътната инфраструктура. Разяснения по предложението и финансовите му измерения даде в зала „Петко Славейков“ главният финансист на Общината Цанка Ганева. „Само за една събота и неделя, през месец март, който не е популярен топъл месец за разходки, Зоопаркът е отчел 18 хил. лева приходи от такса вход“, подчерта тя и допълни, че не вижда предпоставки за финансово затрудняване на администрацията при връщането за проекта.

Общата сума за обновяването на емблематичните за Стара Загора места е малко над 10 млн. лева. Като разумна инвестиция определи проекта председателят на Постоянната комисия по финанси на Общинския съвет Диян Димитров. Той припомни, че разговори за рехабилитация на „Руския пазар“ се водят от години, защото мястото е естествен център за хората от няколко квартала, а състоянието му в момента не е добро нито за търговците, нито за посетителите. „Вярвам, че няма и човек, който не е виждал струпването в натоварен час на автомобили по ул. „Капитан Петко Войвода“. Това затруднява включването към две от основните пътни артерии – бул. „Славянски“ и бул. „Цар Симеон Велики“. Двата обекта са от голямо значение не само откъм инфраструктура, но и за улеснение на гражданите“, допълни Димитров. Той бе категоричен, че другият обект от проекта – Зоопаркът, също заслужава обновяване, както и подобряване на условията на животните в него.

Близо 70 предложения разгледаха на редовното си заседание за месец май общинските съветници в Стара Загора.

С 49 гласа „За“ беше приет списъкът с одобрените кандидати за финансово подпомагане за асистирана репродукция. С по 2 хил. лева ще бъдат подпомогнати 28 двойки.

С 44 гласа „За“, съветниците приеха и годишните финансови отчети за 2018 г. на общинските търговски дружества със сто процента общинско участие в капитала. Шест от общо единадесетте са на печалба, обобщи председателят на Постоянната комисия по финанси Диян Димитров. Той уточни, че сумите ще бъдат разпределени за бъдещи инвестиции на всяко дружество, както и за покриване на предишни задължения.

Общинският съвет даде съгласие още и за изработване на проект за Подробен устройствен план на Индустриална зона „Загоре“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg