Представят в Стара Загора акварелни пейзажи на Чудомир

Представят в Стара Загора акварелни пейзажи на Чудомир

От 22 октомври до 10 ноември в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Акварелните пейзажи на Димитър Чорбаджийски - Чудомир (1890 – 1967)“. Колекцията е от фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“ - Казанлък. На фона на изключителната популярност на „Нашенци“, с които три поколения българи свързват представата си за творчеството на Чудомир, пейзажите му остават малко познати.

Те са както неотменна част от изкуството му между 1920 г. и 1964 г., така и същински израз на усещането му за връзката между съзерцанието на природата и ефирността на акварела.

Изложбата включва 40 произведения от всички творчески периоди на Димитър Чорбаджийски. Сред тях са любимите му сюжети от с. Турия и р. Тунджа, от околностите на Казанлък и Стара планина, от Париж, Венеция, Охрид и Цариград, от Трявна и Белоградчик, от пролетта, лятото и есента...

Символичното откриване на изложбата ,поради епидемичните изисквания, ще бъде на 22 октомври 2020 г. от 17:00 часа с ограничен кръг публика.

Пейзаж на Чудомир

www.infoz.bg  www.infoz.bg