„Богородична стъпка“ представя отново мистичната магия на огнения нестинарски танц

„Богородична стъпка“ представя отново мистичната магия на огнения нестинарски танц

За 15-и път на 28 и 29 август 2021 г. в курортното селище Старозагорски бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В него ще участват хиляди любители на българския бит и култура, които ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 20 области от над 70 общини в страната.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийското дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ – Старозагорски бани.

Участниците ще се изявяват през двата дена на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани. Началото на програмата е в 9:00 часа на 28 август (събота). От 11:00 часа е официалното откриване на събора. В 19:00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21:00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Освен богата конкурсна програма организаторите са предвидили пъстри и наситени с вълнуващи и незабравими моменти съпътстващи прояви. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилници ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети, съобщиха от Община Стара Загора.

bogorodichna stapka 2021 01

bogorodichna stapka 2021 02

img 7961

bogorodichna stypka plakat 2021

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема