Рубриката „Нашите студенти“ на Тракийски университет представя Елена Господинова

Рубриката „Нашите студенти“ на Тракийски университет представя Елена Господинова – момиче, което пряко свързва житейските си и лични постижения с обучението си във висшето учебно заведение в Стара Загора. Горда възпитаничка на Стопанския факултет, днес тя е докторант в любимото си висше училище.

Благородният ѝ характер, упоритостта и любовта към децата ѝ носят награда – тя е удостоена с отличие за Кауза на годината от Община Стара Загора и Сдружение “Самаряни”, тъй като съвместно с Фондация “Адезно” и Туристическо дружество “Сърнена гора” са организирали походи за деца с физически дефицити в планината. Най-големият е четиридневен лагер в Рила.

Ето и какво разказа Елена Господинова за себе си:

„Казвам се Елена Господинова – докторант в Тракийски университет, Стопански факултет, катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” и председател на Фондация „Кукуряк”, занимаваща се с образователна и туристическа дейност за деца.
2016 г. придобих своята бакалавърска степен, със специалност „Регионална икономика” в Тракийски университет, Стопански факултет, а след това 2 години бях учител към „Заедно в час”.

Нещо любопитно за мен е, че от 2007 г съм член на спелео клуб „Саламандър” към Туристическо дружество „Сърнена гора”, а от 10 години работя с деца, като опитът ми е както на учител в училище, така и инструктор по катерене, въжени градини, зелени училища и др.

Любовта ми към алтернативния туризъм ми помогна да спечеля студентски конкурс на тема „Какво не достига за по-доброто развитие на вътрешния туризъм в страната?” с ръководител доц. д-р Блага Стойкова, а дипломната ми работа е на тема „Проучване режимите на опазване и ползване на защитените територии в България: примера на природен парк „Българка” с научен ръководител проф. д-р Ю. Яркова.

След като завърших през 2018 г. програмата на Заедно в час, реших да съчетая икономическите и предприемаческите познания, които придобих в Тракийски университет, с опитът ми в преподаването и работа с деца във формална и неформална образователна дейност, като основах Образователен и туристически център „Кукуряк”.

Стартирането на бизнес не е лесна крачка, особено що се отнася до социално-предприемачески бизнес, затова потърсих мнение и подкрепа отново в Тракийски университет, в лицето на доц. д-р Дарина Заимова, с която обсъдихме възможностите пред мен.

Тази година отново се завърнах в академичните среди като докторант в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” с научен ръководител доц. д-р Заимова. Знам, че тук отново ще получа подкрепата и знанията, които ще ми помогнат да се развия като личност, предприемач и преподавател. Темата на дисертацията ми е „Новата парадигма на социалното предприемачество - преосмисляне на идеологиите за развитие”. Вярвам, че социалното предприемачество е бъдещето на обществото, но пътят към постигането на добър социален ефект никак не е лесен.

На 14 декември 2021 г. бях наградена от Община Стара Загора и Сдружение „Самаряни” с отличие за кауза на годината, тъй като съвместно с Фондация „Адезно” и Туристическо дружество „Сърнена гора” организирахме няколко похода за деца с физически дефицити в планината, най-големият беше четиридневен лагер в Рила. Всичко това се случи благодарение на това, че миналата година организирахме Благотворителен преход „Козя стена”, като родителите на децата, които се включиха с нас, дариха сума, която беше достатъчна за създаването на две адаптирани колички за хора с двигателни затруднения в планината.“

elena 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема