Зона за тийнейджъри в Стара Загора провокира любов към книгите

Модерен и уютен кът, създаден специално за една от най-специалните възрастови групи –тийнейджърите, посреща посетители в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Специализираната „Тийн зона“, която отваря врати през 2019 г., печели симпатиите на младите посетители с огромно разнообразие от дейности и събития.

Модерната зала разполага с отлична интернет връзка и е оборудвана с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, огромно разнообразие от книги и комикси, подходящи и интересни за младите посетители.

Създаването на това уникално за региона място е плод на съвместната работа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и енергийната компания „КонтурГлобал Марица Изток 3“, която управлява една от най-големите електроцентрали в Източно-маришкия басейн.

„Забелязах, че след като навършат 14 години и излязат от детската секция, дори най-ревностните ни читатели не преминаваха в тази за възрастни, към която вече се числяха официално. Явна беше липсата на преходно звено, което да подготви порасналите деца за света на възрастните, и то по техните правила“, обяснява Дима Михайлова, на която хрумва идеята за проекта.

С подкрепата на ръководството на библиотеката Дима Михайлова разработва темата за нужда от специално обособено пространство за младежи в своя дипломна работа. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Община Стара Загора с удоволствие застават зад реализирането на такъв проект и не след дълго залата под моста на бул.“Руски“ оживява.

„Създадохме това пространство специално за младежите, с уважение и разбиране към техните специфични нужди и желания - алтернативно място за срещи и обмен на идеи, за учене и забавление, творчество и мечти“, споделя Невена Димитрова, експерт „Комуникации и корпоративна социална отговорност“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Днес в „Тийн зоната“ на Стара Загора непрестанно се случва нещо. Учители преместват часовете си от близките училища в новата зала, а учениците остават там да приключат с домашните. Многообразни събития, курсове, работилници, литературни четения оформят неповторимия облика на мястото. Дима Михайлова разказва с въодушевление за всички тях, защото всяко събитие е важно и дори най-малките постепенно превръщат „тийн зоната“ в притегателен център за младежите в града и региона.

Един от най-интересните проекти, които намират свой дом в новата зала, е специализираният клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“, отворен за всички желаещи да подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, да развиват инженерни умения, да изследват физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането.

„Още през първата ни година обособихме специален кът за STEM занимания (наука, технологии, инженеринг и математика) за младите ни посетители. Зад проекта отново застанаха „КонтурГлобал Марица Изток 3“, осигурявайки десетки специализирани механични, електронни и др. конструктори с функционалности от различни научни области“ разказва Дима Михайлова.

„STEM образованието е повече от училищен клас или специализиран курс; тази концепция представя начин за успешно интегрирано преподаване на точните науки и изкуството, използвайки практически преживявания. По пътя на опити и грешки участниците се учат как да поемат рискове, да мислят нестандартно, да търсят нови, креативни начини за решаване на проблемите. STEM проектите често изискват работа в екип и така отрано показват на младежите значението на добрата комуникация и ценността на различните качества на всеки член на екипа. За нас нямаше никакво съмнение, че това е най-добрата инвестиция в бъдещето“, коментира Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Комуникации и корпоративна социална отговорност“ на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Освен STEM заниманията, в младежкото пространство се организират представяния на книги, филмови вечери, има читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и за настолни игри. Провеждат се различни дискусии по интересни за младите хора теми, събира се и Младежкия Общински Съвет на Стара Загора. Модерната зала е дом и на отборите по робопрограмиране, легороботика и математика.

За 4-те години, откакто отваря врати, в зоната е имало над 3400 посещения – индивидуални и за събития. Ковид променя изцяло начина, по който работят библиотеките, но за щастие именно почитатели на „Тийн зоната“ са сред най-бързо ориентиралите се във виртуалния свят и успяват да продължат някои от заниманията си.

„Въпреки пандемията не загубихме посетители, дори броят им започна да расте след отпадането на ограниченията. Самите младежи – будни, емоционални, пълни с идеи, с разностранни интереси и много мечти привличат нови и нови приятели на „Тийн зоната“, споделя Дима Михайлова.

Създаването на това уникално място и неговата нарастваща популярност оказват косвено влияние и върху други секции на регионалната библиотека: „След като обособихме специално място за по-големите деца, имахме възможност да подобрим и детската секция, която също се превърна в прекрасно кътче и привлече много нови малки читатели“, разказва Дима и продължава: „Имаме толкова много дейности в „Тийн зоната“! Прожекции на филми на английски, немски и френски език, при които децата свободно упражняват езика в неформална среда... Група холандски деца, които бяха в България по програма „Еразъм“ избраха да отчетат проекта си при нас... Бяхме домакини на урок по медийна грамотност с БНР- Стара Загора... Осъществихме екоработилници с рециклиране на книги и летни курсове по корейски език..... Идеите ни за в бъдеще са още повече и многообразни, защото идват от младите ни посетители“.

„Тийн зоната“ в старозагорската регионална библиотека е чудесен пример ролята на бизнеса като „корпоративен гражданин“ в модерното общество. В „КонтурГлобал Марица Изток 3“ се стремим да създаваме привлекателни условия за израстване на младите хора – за знаещо, можещо, активно и усмихнато утре“, казва Надя Синигерска-Бохорова.

0 teen zone stz fbp

3 teen zone stz fbp

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ – компанията, която управлява едноименната 908 мегаватова електроцентрала в Източно-маришкия басейн - се нарежда сред големите работодатели и щедри дарители в района на Стара Загора и Гълъбово. Социалните инвестиции на компанията са фокусирани в сферата на образованието, здравеопазването, спорта за деца и младежи, опазване на околната среда и подкрепа за хората с увреждания и други уязвими социални групи. През последните години централата е инвестирала над 10 милиона лева в проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема