Европейската централна банка намали лихвата по депозитите

Европейската централна банка намали още повече лихвата по депозитите. От -0,20% стойността остава отрицателна и вече е -0,30%. Понижението влиза в сила от 9 декември. С решението си Европейската централна банка цели да разшири програмата си за стимули, които са насочени към контролиране на ниската инфлация.

Това е също и опит да насърчаване на икономическото възстановяване в еврозоната.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0,05%, а този по пределното кредитно улеснение - също без промяна на ниво от 0,30%. Инфлацията в еврозоната остава на изключително ниски нива. По последни данни на Евростат потребителските цени бележат ръст от 0,1% през ноември - същата стойност, каквато беше регистрирана и предния месец.

euro 100Последният път, когато и трите ставки бяха намалени, беше септември, припомня WBP online. Тогава централните банкери във Франкфурт намекнаха, че едва ли ще пристъпят към още понижения. Тази реторика обаче се промени през последните месеци, когато Марио Драги неколкократно повтаряше, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да се справи с предизвикателствата пред икономиката в еворозоната.

В очакване на заседанието на Европейската централна банка еврото продължи да пада и курсът му беше около най-ниското ниво, достигнато през април. От последната среща на Европейската централна банка на 22 октомври единната валута поевтиня с 5% спрямо долара.

След обявяването на решението днес еврото поскъпна от 1,0520 до 1,0640 към 15:04 часа българско време. Мнозинството анализатори прогнозират, че предстоят още колабания във валутния курс.

На последното си заседание в края на октомври Европейската централна банка остави лихвените проценти непроменени, каквито бяха и очакванията на пазарите, но на пресконференцията си президентът на институцията Марио Драги заяви, че през декември банката ще преразгледа плана си за изкупуване на активи. Тогава Драги каза още, че  вече не става дума за "изчакване и наблюдение, а по-скоро за работа и преценка на ситуацията" (not wait and see, but work and assess - бел.ред.).

euro lihven procent 30Президентът на ЕЦБ подготвяше пазарите за действия от октомври насам, повтаряйки неколкократно, че банката ще направи необходимото, за да вдигне инфлацията възможно най-бързо.

Изчисления на Bloomberg показват, че инвеститорите залагаха на 100% вероятност за понижение на лихвата по депозитите в Европейската централна банка с 0,1 процентен пункта и 90% вероятност за понижение с 0,15 пункта.  Почти 80% от икономистите, анкетирани от Bloomberg смятаха преди решението днес, че ЕЦБ ще увеличи периода на програмата за изкупуване на облигации и тя ще приключи след края на септември 2016 г., когато е предвиден краят ѝ.

„Европейската централна банка подготви пазарите за пакет от мерки и не може да си позволи да не отговори на очакванията. В противен случай финансовите условия ще се затегнат отново“, каза преди дни Кен Уатрет, главен икономист за еврозоната в BNP Paribas в Лондон.

Програмата за количествени облекчения започна през март тази година и по първоначален план трябва да продължи поне до септември 2016 г. Всеки месец ЕЦБ изкупува активи, предимно държавни облигации, на стойност 60 милиарда евро.

Вариантите за действия от страна на банката бяха няколко. Институцията можеше да удължи програмата и след септември 2016 г., можеше да увеличи обема и вида на активи, които изкупува, както и да намали още повече вече и без това отрицателната лихва по депозитите.

infoz autor  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24