Стара Загора зае престижно място в европейска класация

Стара Загора e на пето място в категорията „Малки региони на бъдещето – ефективност на разходите“ за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа. Класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2016/17 е проведена от fDi Magazine – издание на "Файненшъл таймс".

Красимира Чахова пролучава наградата за Стара ЗагораНа церемонията в Кан наградата за Стара Загора получи зам.-кметът Красимира Чахова от главния редактор на изданието Кортни Фингър. На нея са присъствали представители на други отличени градове и региони: кметът на Киев – Виталий Кличко, кметове и зам.-кметове на Лондон, Варшава, Москва, Загреб, Истанбул и др., както и Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Участниците са споделили опита си в привличането на чужди инвестиции и да обсъдят възможни съвместни инициативи. Представителите на Стара Загора са обменили идеи с представителите на Загреб, Киев, Талин и Кардиф. Със зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков са обсъдени конкретни съвместни инициативи.
Днес предстои среща с Dr. Henry Loewendahl, главен изпълнителен директор на WAVTEQ (консултиращ партньор на fDi Intelligence и една от топ 3 компаниите, предоставяща глобални услуги в привличането на преки чужди инвестиции), на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество.

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2016/17, fDi Intelligence на "Файненшъл таймс" използва данни, събрани чрез специални онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets. Събраната информация за 481 дестинации – 249 града, 148 региона, 39 местни производствени консорциума, е разпределена в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда. Всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на FDI, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2016/17.

Категорията, в която се класира Стара Загора, е тази на малките региони с население по-малко от 1,5 милиона жители. На първо място в класацията за Малки региони на бъдещето – ефективност на разходите се нарежда Скопие, следвано от Бургас, Пловдив и Русе. След това идва ред на Стара Загора, а малко по-назад – на 8-о и 9-о място остават регионите на Варна и София.

През 2011 г. Стара Загора е класирана на второ място в две категории на конкурса: в категорията „Първите 5 FDi града за привличане на преки чужди инвестиции в Източна Европа” и в категорията „Първите 5 FDi микроградове за привличане на преки чужди инвестиции в Европа”, с население под 250 000 души.

infoz autor www.infoz.bg