SpaceX изстрелва в орбита първия български геостационарен комуникационен сателит

Първият български геостационарен комуникационен сателит на "Булсатком" BulgariaSat-1 ще бъде позициониран в орбита на 36 хиляди километра над Земята. Той ще осигурява директно до крайните клиенти телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Успешно са приключили всички основни процедури по монтажа и тестването на сателита BulgariaSat-1 от компанията Space Systems Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. Извършва се подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване от базата в Кейп Канаверал.

satellite communication internet broadband orbitПреди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и "България Сат" (дъщерно дружество на доставчика на телевизия и интернет "Булсатком") са направили финални проверки на BulgariaSat-1. Преминал е и тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита. Проведени са и тестове, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения срок.

Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали, казва Максим Заяков, изпълнителен директор на "Булсатком" и на "България Сат".

За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността в контейнера са регулирани.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и "България Сат" ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата носител Falcon 9 на компанията SpaceX, собственост на Илън Мъск, и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество телевизионни програми за крайните потребители, информират от компанията.  

Изстрелването на сателита се финансира с чрез банката на САЩ за експортно кредитиране и консорциум от европейски банки. В момента компанията ползва гръцкия спътник Hellas, за да разпространява телевизионните си програми.

Видео, показващо първото успешно изстрелване от SpaceX на ракетата Falcon 9 с възможност за многократното ѝ използване, 30 март 2017 г.

www.infoz.bg