Интернет

Интернет се разделя на две

През следващи години е много вероятно познатият днес интернет да претърпи трансформация и да се раздели на две - един вид, доминиран от САЩ, и друг, който ще бъде ръководен от Китай. Тази позиция защити бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Той направи прогнозата си по време на събитие в Сан Франциско.

Eric SchmidtШмид е посетил съвсем наскоро Китай. Мащабите там – от изграждането на компании, развиването на услуги и натрупването на богатство, са феноменални. Китайският интернет носи голяма част от брутния вътрешен продукт на страната – коментира Ериш Шмид. Според него констатирането на напредъка на Китай в тази област е нещо, което ще доведе до качествени промени. „Глобализацията означава, че всички могат да се включат в играта. Ще видим фантастични нови неща от Китай, но опасността е, че ще дойдат с цензура, контрол и т.н.” – каза Шмид.

Според бизнесмена нпромяната предстои до 2028 г. Тогава ще има един интернет, доминиран и управляван от САЩ, и втори интернет, който е под държавното ръководство на Китай. Темата може да се разглежда и като част от борбата за икономическо надмощие между Китай и Съединените американски щати.

Google също се опитва да пробие в Поднебесната империя, след като преди години се изтегли от страната, заради проблеми с държавната регулация. Сега компанията разработва цензурирана версия на търсачката си, с промени в алгоритма, която да удовлетвори изискванията на властите в страната. Това означава, че Google няма да показва някои резултати при търсене на водещата си страница, а други, когато например свързани с търсени на информация за протести, ще блокира изцяло.

За някои проектът е притеснителен. През последните седмици и служители на Google изпратиха отворено писмо до ръководството с искане за прозрачност и обяснение за моралните и етичните въпроси, които подобна версия на търсачка поставя.

Вчера стана известно, че най-популярната онлайн платформа за стрийминг на видео игри Twitch е блокирана на територията на Китай. Twitch е притежание на Amazon и платформата доминира над всички останали аналози в света. Китайският регулатор прави недостъпни за потребителите в азиатската държава и други световни социални мрежи и услуги. Среда тях са YouTube, Facebook и Twitter.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

globe