Китай блокира Twitch - платформа за стрийминг на видео игри

Най-популярната онлайн платформа за стрийминг на видео игри Twitch е блокирана на територията на Китай. Говорител от звеното, стоящо зад Twitch потвърди, че услугата, която позволява на потребителите да наблюдават на живо различни играчи, е блокирана в Китай.

Притежаваната от Amazon платформа вече не е достъпна за потребителите в азиатската държава, както при опит за активиране от персонален компютър, така и при смартфоните и таблетите. Националният интернет регулатор – Китайската администрация за киберпространство, не направи коментар и не даде обяснения.

twitch chinaТози ход идва след като онлайн платформата се превърна в третото най-популярно безплатно приложение на китайския пазар за различните операционни системи. Голямото нарастване на популярността е резултат от китайските любители на eSports, използващи Twitch, за да гледат своята страна в Осемнайстото издание на Азиатските игри (18th Asian Games,) континентално спортно събитие, което за първи път показа и състезание с видео игри.

Появиха се коментари, че китайските феноеве са били раздразнени, че държавната телевизия не е излъчила събитието и поради тази причина се са насочили към Twitch.

Стрийминг платформата на Amazon, която компанията на Джеф Безос придоби през 2014 г. за почти 1 млрд. долара, се присъединява към редица други приложения, които отдавна са блокирани от китайския регулатор. Среда тях са YouTube, Facebook и Twitter.

През тази седмица бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид направи прогноза, че предстои световният интернет да се раздели на две различни части.

YouTube загуби в конкурентната надпревара с гиганта Twitch, който с право се смята за краля сред стриминговите игрови платформи – именно там са всички стриймъри и провеждат повечето киберспортни турнири. Видео услугата на Google създаде своя собствена платформа за игри и в продължение на три години привличаше потребители в нея: направи чат, покани популярни стримъри да преминат към платформата, опита се да извърши излъчване на турнири. Но Twitch все пак победи. Затова YouTube приложението ще бъде закрито и сайта gaming.youtube.com от март 2019 г. ще бъде променен, като вместо него ще се стартира отделен канал.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg