жилище и новите технологии

Покупката на жилище и новите технологии

Закупуването на жилище е стимулирано от новите технологии. Доскоро малко хора можеха да си представят, че е възможен виртуален оглед на жилище, кандидатстване за ипотечен кредит през мобилния си телефон и дори покупка на жилище, без да стъпят преди това в него. Технологиите променят начина, по който американците купуват жилища.

По-старото поколение може да не е готово за промяната, но младите хора са готови. Те дори очакват технологиите да движат всички аспекти от живота им, включително процеса по закупуване на жилища.

И днес в САЩ пазарът привлича все повече представители на поколението от хора, които са родените между 1980 и 2000 г. и които са свикнали с технологиите. Тези нови купувачи на жилища, са израснали със смартфон в ръка и се чувстват много по-комфортно да купуват всичко чрез интернет – от дрехи до къща. Според допитване, публикувано по-рано тази година, 45% от купувачите на жилище сред представителите на поколението Y, са отправили оферта за закупуване, без изобщо да са посещавали имота. И въпреки твърденията, че младите американци не купуват нови жилища, Националната изследователска асоциация установи, че потребителите на възраст до 36 години са представлявали най-големият дял сред купувачите на жилище с 34% от общите покупки миналата година, пише Investor.bg, цитирайки списание Forbes.

Виртуалните огледи на имоти стават популярни сред купувачите. През януари 2018 г. американската компания Coldwell Banker Real Estate е анкетирала 3000 американци, за да прецени интереса им към виртуални огледи на жилища. Тя установила, че 77% от анкетираните искат да предприемат виртуален оглед, преди да посетят жилищния имот, а 84% имат желание да видят видеозапис. Те не просто искат да се запознаят с плана на жилището и условията за живот. 68% от анкетираните имали желание да използват виртуалната реалност, за да видят как изглеждат наличните мебели в дома.

62% от анкетираните казали, че биха избрали агенция за сделки с имоти, която предлага виртуални огледи. Предвид търсенето имотната компания Sotheby's International Realty предлага на клиентите си 3D и виртуални обиколки на предлаганите имоти. Sotheby's съобщава на сайта си, че 3D и виртуалните обиколки са станали възможни благодарение на поставени камери в жилището. Потребителите можели да наблюдават 3D обиколката директно на сайта на Sotheby's или през мобилно устройство, свързано с очила за виртуална реалност. Освен това имотите в САЩ стават и по-социални, като някои имотни агенции използват Facebook, за да предават в реално време от отворени къщи чрез Facebook Live.

Ипотеките също стават по-ускорени благодарение на технологиите. Технологиите не само променят процеса на търсене на жилище, но и начина, по който хората кандидатстват и са одобрявани за ипотеки. Мобилни услуги за клиентите в САЩ позволява на бъдещи кредитополучатели да кандидатстват за ипотека в рамките на минути. Кредитът се отпуска за по-малко от един месец – нещо, което повечето традиционни кредитори не могат да направят. Една компания съобщи, че целта ѝ е ипотечните трансакции да се случват за 30 минути - без присъствие в офис на компанията.

Нова технология, която си пробива път на пазара на недвижимите имоти в САЩ, са чатботовете. Благодарение отчасти на гласовите асистенти Alexa на Amazon и Siri на Apple възможността за гласово взаимодействие с интернет и с устройствата става все по-популярна. Някои технологични компании работят върху приложения, които позволяват на потребителите да търсят обяви за имоти и да получават информация чрез езика на командите.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker