Ги Верхофстад

Ги Верхофстад: Най-лошото, което може да се случи, е да няма споразумение при Брекзит

Евродепутатът Ги Верхофстад, който е координатор на Европейския парламент относно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, коментира договореното споразумение между представители на Европейския съюз и на британското правителство. Европейският парламент ще трябва да одобри споразумението, за да може то да влезе в сила.

Депутатът Ги Верхофстад, отговори на живо на въпроси на страницата на Европейския парламент във фейсбук. Постигането на споразумение за Брекзит е нужно, за да се избегне възобновяването на насилието в Северна Ирландия, заяви Ги Верхофстад в дискусия на живо, цитиран от пресцентъра на Европейския парламент.

Ги Верхофстад (от групата Обнови Европа, Белгия) каза, че споразумението, което беше договорено в последните дни с правителството на Борис Джонсън, отговаря на принципите и ценностите на Европейския съюз: „То съхранява вътрешния пазар и избягва поставянето на граници на остров Ирландия, тъй като проверките ще бъдат осъществявани извън територията на острова и повечето правила на Европейския съюз ще продължат да се прилагат в Северна Ирландия. Това беше много важно, защото не искаме да се стига до създаването на граници в Ирландия. Веднага след изграждането на граници на острова би се завърнало насилието, на което сме ставали свидетели в миналото“.

В същото време Верхофстад настоява, че преди Европейският парламент да даде одобрение на споразумението, то трябва да бъде прието във Великобритания. Той каза: „Имаме нуждата от одобрението на британския парламент. След като това се случи, Европейският парламент ще разгледа споразумението и ще даде окончателно своето одобрение“.

Въпросът за правата на гражданите на Европейския съюз във Великобритания, които наброяват няколко милиона души, е от важно значение за депутатите. Ги Верхофстад посочи, че все още има проблеми, като британските власти не осигуряват достатъчно съдействие на европейците, които искат да попълнят нужната документация. „Има много хора, които не подават искове, защото нямат информация за тези процедури и те биха могли да бъдат депортирани“.

По време на дискусията на живо имаше няколко призива от потребители на Facebook Европейския съюз да не удължава повече срока, в който Великобритания може да остане държава членка. Верхофстад заяви: „Най-лошото нещо, което може да се случи, е да няма споразумение. Това би било катастрофа - не само за Великобритания, но и за нашите компании и нашите граждани. Надявам се да няма повече удължавания на срока. Много е просто - ако британският парламент даде съгласието си през близките дни или седмици, тогава бихме могли да свършим нашата работа и може би всичко ще бъде направено до 31 октомври“.

„Ако Великобритания отхвърли сегашното споразумение, удължаване би трябвало да бъде дадено само при конкретни обстоятелства“, каза още Верхофстад. „В този случай би трябвало да кажем, че удължаване е възможно, ако има изход от кризата. Това означава, че от британска страна ще трябва да се решат на нещо, например избори или втори референдум. Това, което няма да направим, е да дадем удължаване без цел. Те ще трябва да решат за пътя напред“.

Допълнителна информация:

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема