Брекзит

С поредица от гласувания Долната камара на британския парламент търси решение за Брекзит

Британските депутати поемат днес контрола върху процеса на излизане от Европейския съюз днес, за да се опитат да намерят мнозинство за алтернативен път, който да ги изведе от парламентарната безизходица. Те ще проведат ориентировъчни гласувания по различни варианти за развръзка на Брекзит.

Дебатът ще започне около 15 часа по Гринуич. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще реши кои от предложенията ще бъдат поставени на гласуване. Той избира от множество позиции, внесени от депутати, като сред тях са:

  1. Международно търговско споразумение, което позволява на Великобритания да участва в митнически съюз с Европейския съюз след Брекзит.
  2. Сделка за Брекзит, която трябва да включва най-малкото ангажимент за договаряне на постоянен и всеобхватен митнически съюз с Европейския съюз за цялото Обединено кралство. 
  3. Оттегляне на декларацията по Член 50 на Лисабонския договор, ако парламентът не се съгласи на излизане без сделка. 
  4. Обществен вот за одобряване на сделка за Брекзит, преди тя да бъде ратифицирана от парламента.
  5. Запазване на членството в Европейската икономическа зона и внасяне на повторна кандидатура за присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия.
  6. Общ пазар 2.0, усъвършенствана сделка в норвежки стил, която ще включва членство в общия пазар на Европейския съюз, както и митническо споразумение с Европейския съюз.
  7. Плана на опозиционната Лейбъристка партия за тесни икономически отношения с Европейския съюз, включително всеобхватен митнически съюз и близко съгласуване с общия пазар.
  8. План А на "компромиса Малтхаус" - близък до сделката на Тереза Мей, но замества предпазния механизъм на ирландската граница с механизъм, основан на споразумение за свободна търговия с нулеви митнически ставки, който разчита на технически решения за изместване на проверките на стоките далеч от границата.
  9. Излизане без сделка.
  10. Изискване правителството на Обединеното кралство да осигури съгласието на шотландския парламент и уелското събрание, преди да настъпи Брекзит.

Депутатите ще имат право да гласуват за повече от едно от предложенията. Дебатът трябва да приключи около 19 часа по Гринуич, след което депутатите ще имат 30 минути за гласуване. Очаква се председателят на Камарата да обяви резултата след 21 часа по Гринуич. Възможно е никое от предложенията да не събере мнозинство, както е възможно и няколко и дори всички предложения да съберат мнозинство. Гласувания в Долната камара няма да имат задължителна сила за британското правителство. Премиерът Тереза Мей каза в понеделник, че тя не може да ангажира кабинета си с осъществяването на какъвто и да било вот, защото парламентът може да гласува за нещо, което не може да бъде договорено с Европейския съюз или което е в противоречие с изборните обещания на партията ѝ от 2017 г. Консервативният депутат Ник Боулс каза пред Би Би Си, че ако правителството откаже да отговори на желанията на парламента, депутатите могат да приемат законодателство, с което да се опитат да го принудят.

Членовете на долната камара планират да поемат контрол върху процеса на Брекзит отново в понеделник, 1 април, за нов дебат за излизането от Европейския съюз.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

На подобна тема