болница за кукли

Зловеща разходка из една болница за кукли (снимки)

Тази история сигурно ще ви прозвучи зловещо. Защото  в нея се разказва за може би единствената в света болница за играчки - огромно и старо индустриално помещение, по чийто под се търкалят крайници на кукли, всяка от които някога е била любима приятелка за някое малко момиче. От стените пък във всички посоки гледат сини очи, които преди са били притежание на куп плюшени мечоци.

bolnica kukli 2Това са само част от откровено плашещите кадри, заснети от фотографа Джейсън Рийд при неговото посещение на Болницата за кукли в Сидни, Австралия. Страшното в историята обаче свършва дотук.

Болницата е създадена през далечната 1913 година и съществува до днес, като през вековната си история е “излекувала” над 3 милиона кукли и плюшени играчки. Целта на служителите е пълна реставрация на всяка от играчките, независимо дали са изработени от пластмаса, порцелан или пък текстил. Така те вдъхват нов живот на отдавна захвърлени от порасналите си собственици “любимци”. Което на всичкото отгоре е и изключително екологична идея.

“Главният хирург”, близо 70-годишният Джеф Чапман, разкрива, че подборът на служители е изключително труден, защото да бъдеш кукленски лекар е призвание, а не просто начин за изкарване на месечен доход. Като най-хубавата част от работата в болницата той определя момента, в който откриеш, че си превърнал купчина боклук в чисто нова и красива играчка.

{responsivegallery}07-2015/bolnica-kukli{/responsivegallery}

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

Теми: