Невероятен спектакъл на операта „Турандот” в Старозагорската опера

29 март се превърна в истински празник за ценителите на класическата музика в Стара Загора. Премиерата на „Турандот” от Джакомо Пучини - съвместната постановка на Операта и Държавния куклен театър, премина при изключителен успех.

Публиката в препълнената зала аплодира над 15 минути всички участници в спектакъла и творческия екип за новаторския режисьорски подход, брилянтните изпълнения, невероятните костюми, декори и внушителните кукли, които допълваха мащабността на представлението.

Както вече www.infoz.bg съобщи, за първи път в България в оперна творба участват кукли. Главата на император Алтум (бащата на жестоката принцеса Турандот), е с размери 6 на 3 м, очите ѝ устата се задвижват с механизъм. Министрите Пинг, Панг и Понг са обединени от една кукла с три глави.

„Ние сме сред малкото, които се осмелихме да обединим двете изкуства – операта и кукления театър. В нашата съвместна постановка участват едни от най-добрите оперни гласове. Китайската принцеса Турандот е Драгана Радакович от Сърбия, Калаф – италианският тенор Дарио ди Виетри, Цветелина Василева – Лиу, Юлиан Константинов – Тимур. Диригент на първата премиера е маестро Владимир Бушнаков” – каза директорът на Държавна опера – Стара Загора и режисьор на постановката Огнян Драганов.

Самоубийството на робинята Лиу, от страх да не издаде името на принц Калаф, слага край на операта „Турандот” – последното произведение на Джакомо Пучини, преди смъртта му. Операта довършва неговият ученик Франко Алфано. За разлика от останалите творби на Пучини, операта Турандот е с щастлив край. В съвместната постановка на Старозагорската опера и Кукления театър в града, жестоката принцеса Турандот обаче се самоубива.

„Всички героини на Пучини в останалите му опери умират. Затова решихме да променим известния финал, в който Турандот и Калаф се женят. В нашата постановка Турандот се самоубива” – обясни Огнян Драганов.

„Всичко, което не е кукла, не може да оцелее в света на Турандот. Нейната тайна е разгадана от министрите Пенг, Панг и Понг, които временно се трансформират в кукли. Те разкриват това пред Калаф. Когато той познава отговорите на гатанките на Турандот, Калаф отказва да бъде кукла. Принцесата се влюбва в него, но не може да излезе от кукления свят, който си е създала и да приеме живота, който ѝ се разкрива и затова се самоубива” – обяснява сценографът Каталин Йонеску – Арборе от Румъния.

"Това е една продукция, която е на изключително високо ниво. Аз дори не съм виждал подобно нещо в много европейски градове, където се правят много големи оперни постановки" - каза преди генералната репетиция тенорът Дарио ди Виетри.

Сценографията и костюмите са дело на Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художественото осветление – на Васко Лисичов (Македония), пластиката – на Хзе Фу-Чен (Тайван), а хормайстор е Младен Станев.

На втората премиера на 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а ролята на Лиу ще представи Русалина Мочукова. Диригент е Найден Тодоров.

turandot stara zagora opera

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (кадрите, използвани във видеорепортажа, са от генералната репетиция на постановката, ден преди премиерата)

На подобна тема