▶️ Вижте трейлъра на „Свобода на ръба“ – документален филм, посветен на екстремната музика и спорт в България

„Свобода на ръба“ е нов български документален филм, посветен на развитието на екстремната музика и спорт у нас – пънк-рок, хардкор и скейтбординг. Продукцията е дело на креативния екип „Лампа Колектив“, режисьор e Никул Георгиев и в нея участие взимат членове на български пънк и хардкор групи като Last Hope, Expectations, C4, Feedbacker, Muddy, Recoil, Vendetta, както и скейтърите Христо Христов (El Freegano), Венелин Иванов, Камен Калчев и др.

Целият саундтрак на проекта е съставен основно от българска „екстремна“ музика, а сред кадрите ще видим и вълнуващи моменти от едни от най-значимите събития в екстремните спортове и музика, проведени у нас в последната година. Проектът „Свобода на ръба“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ (2021). Готов е и първият трейлър на „Свобода на ръба“, който може да бъде гледан във Facebook – https://fb.watch/fZBmhQUgxj/ и в YouTube – https://youtu.be/SfM20Zi8qPg – съобщават от творческия екип.
 

 

През октомври 2022 г. ще бъде и премиерата на филма.

Проектът „Свобода на ръба“ представлява документален филм, който цели да изследва и представи две, на пръв поглед крайни и екстремни градски култури – тези на хората, занимаващите се със скейтборд и тази на пънк/хардкор и алтернативната музикална сцена. Един от основните въпроси, които продукцията желае да повдигне е как спортът и музиката помагат в борбата със зависимости при младото поколение. Много често скейтбордът и пънк музиката се свързват с упадъчните прослойки на обществото, но това не е изцяло така. Например, скейтбордът вече направи своя дебют като олимпийски спорт на Олимпийските игри в Токио 2021, а пък в началото на 80-те години в хардкор-пънк сцената възниква „стрейт-едж“ (Straight Edge) движението, чиито членове се отличават с начин на живот, който отхвърля употребата на алкохол, цигари и наркотици. Именно straight edge движението е една от основните теми и в трейлъра на филма.

„Целта на документалния филм “Свобода на ръба„ е да покаже какво се случва, когато някой избере да бъде част от някоя от уличните ъндърграунд култури, привличащи младите със своята екстремност и нестандартни възгледи“, коментира авторът на проекта – режисьорът Никул Георгиев. „Филмът цели да създаде диалог по една изключително важна тема за обществото и за нас от “Лампа Колектив„, и се надяваме да провокира изборът на спорта и музиката като алтернатива на вредните навици и зависимости“, добавя още той и не скрива, че „Този проект е много личен за всеки от екипа ни, тъй като в момент от ученическите си години всеки от екипа е бил част от поне една от тези култури и тъй като всеки от нас познава хора, които в момента се опитват да се справят с конкретна зависимост или вече са загубили борбата с нея“.

Ето защо, думата във филма е дадена на представители от различни поколения на българската музикална ъндърграунд сцена и хората практикуващи скейтборд. Всеки от тях представя своята позиция относно алкохола, вредни навици и зависимости, в интересни разкази и спомени от своите лични истории. Именно това превръща филма и в един много силен документален поглед върху хардкор/пънк и скейт движенията у нас – през 90-те, началото на 21 век и до днес, с представители на най-младите поколения и демонстрации, концерти и състезания, привлекли хиляди фенове и провели се през 2021 г. и 2022 г.

„Свобода на ръба“ не е само филм за скейт културата и музиката на една конкретна група хора. Това е проект, който се вглежда в „пукнатините“ на нашето общество и алтернативните социални форми, които служат да запълнят тези пукнатини. Проектът „Свобода на ръба“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Svoboda na raba sk8 crowd

Svoboda na raba

Списък с участниците във филма „Свобода на ръба“:

Александър Бояджиев (Last Hope)

Георги Димитров (Expectations)

Христо Христов – El Freegano

Ангел Симитчиев (Expectations)

Иван Шентов (Feedbacker)

Георги Хранов (Muddy)

Боян – Бохата

Марин Сладкаров (Vendetta)

Венелин Иванов (скейтър от Габрово)

Камен Калчев (скейтър)

Борал Шен – Шемета (Recoil)

Павел Павлов (C4)

Симо (No Half Measures)

Мартин Леви (Recoil)

Константин Янев (Start Today)

Ростислав Бакалов (Hardcore Spirit)

Списък на част от БГ групите, чиито изпълнения са включени в саундтрака на филма „Свобода на ръба“:

Last Hope

Spot

Vendetta

Switchstance

Catalyst

Outrage

BFDM

Redound feat. Жлъч

Perfect Skies

Порно звезди от Средновековието

No Half Measures

Мария Каракушева и Иван Шопов

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg