Живко Тодоров: Отпускането на 250 млн. лева годишно за „Мини Марица изток“ е голяма победа за нас

Хиляди енергетици и миньори се събраха пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет днес. В митинга се включиха работещите в комплекса „Марица Изток“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и „Топлофикация – Перник“. „Аз не съм на протест, аз съм на поход за спасение на правото на стотици да живеят и на милиони да имат бъдеще.

Todorov Hristov Parlament

Бях и ще бъда един от тези хора, без значение каква е цената, която ще платя“ – каза кметът на Стара Загора малко преди да влезе в Народното събрание заедно с представители от националния протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива.

В дневния ред на депутатите беше второто четене на промените в Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година либерализацията на пазара на електроенергия. Либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители беше отложена с една година.

Те одобриха и отпускането на 250 млн. лева годишно за периода 2024 – 2028 г. Средствата ще бъдат включени в държавния бюджет и използвани за техническа рекултивация. Те ще бъдат предоставяни на „Мини Марица изток“, а предвидените дейности ще се изпълняват само от компанията, без преотдаване на други изпълнители включително дружества с държавно и общинско участие. Така реално с тези пари ще се гарантира трудовата заетост на работещи сега в предприятията хора.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема