Десетина кафяви мечки живеят на Витоша

Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на парк “Витоша“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.“

Той включва освен картиране на местообитанията на кафявата мечка, поставяне на предупредителни табели за туристите. Както и засаждане на над 200 плодни дръвчета, основно диви круши и ябълки, за да се осигури храна за популацията.

"Мечките обитават главно южната част на планината в рамките на ловно стопанство „Витошко-Студена“ - съобщи специалистът по фауната в парка Никола Дойкин. Проучването показва, че най-големият риск за популацията е бракониерството и откъснатостта на територията от останалите планини, което пречи на разселването на вида. "Мечките избягват срещите с човека, затова обитават по-диви и непристъпни места, които са отдалечени от туристическия поток" - обясни Никола Дойкин.

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България. Обитава главно Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. В страната има около 530 индивида, но популацията намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания. Има и мигриращи мечки. За свободното им преминаване в Гърция например беше направен тунел край ГКПП Илинден. Мечките харесват и прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, по който се придвижват от Родопите към Стара планина.

След затварянето на бившия вивариум в ловното стопанство „Кормисош“ в Родопите, 14 мечки оттам вече са настанени в различни зоопаркове и спасителни центрове в Белгия, Холандия, Великобритания и Германия. Тези животни бяха изпратени в чужбина, тъй като в зоопарковете в България няма подходящи места за тях. А не може да върнати в природата, тъй като са родени в плен и на свобода няма да оцелеят.

Кафява мечка

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерство на околната среда и водите)

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема