Ага

Ясни са победителите в седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа”

В последния ден от Международния филмов фестивал „Златната липа” журито обяви наградените филми. Наградата за най-добър филм получава копродукцията между България, Германия и Франция „Ага”. Най-добра мъжка роля заслужи Михаил Апросимов за ролята му във филма „Ага”.

IMG 5471Наградата за Най-добра женска роля се присъжда на Халидора Геирхартсдотир за ролята ѝ във филма „Жена на война”.

Най-добър режисьор на седмото издание на Международния филмов фестивал “Златната липа” е Бенедикт Ерлингсон за филма „Жена на война”.

Специалното отличие на Съюза на филмовите дейци получи филмът „Залез”.

Церемонията по награждаване започва в 18:00 часа на 5 юни, сряда, в залата на Държавна опера - Стара Загора.

„Ага“ спечели „Златната липа“ за най-добър филм

Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание на Международния кинофестивал "Златната липа" 2019. В продължение на пет дни старозагорци и гости на града можеха да се насладят на прекрасни филми и отлична актьорска игра. Международно жури с председател Илиян Джевелеков обяви днес отличените ленти.

В категория най-добър филм наградата грабна филмът „Ага“ - копродукция на България, Германия и Франция, с режисьор Милко Лазаров. Филмът разглежда живота на двама ескимоси – Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош отдавна, но след като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последното и желание – да намери Ага. Призът за най-добра мъжка роля се присъжда на Михаил Апросимов за ролята му във филма “Ага“.  За най-добра актриса бе определена Халидора Геирхартсдотир за ролята й във филма “Жена на война.Наградата за режисура отива при Бенедикт Ерлингсон за филма “Жена на война”.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци получи унгарският филм „Залез” с режисьор Ласло Немеш.

„Повече от 10 000 души посетиха филмовите прожекции в салоните на Държавна опера и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за пет дни. Всичко това кара мен и екипът на „Златната липа“ да запретнем отново ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала“, каза Магдалена Ралчева, създатели и директор на „Златната липа“. Тя съобщи още, че за седем години са показани над 300 нови европейски филми, които са били гледани от над 100 000 зрители.

„Работихме като отбор и със сърце“, сподели председателят на журито Илиян Джевелеков. По думите му останали два филма, между които да избират за първата награда – „Ага“ и „Жена на война“. Спечелил „Ага“. „Българското кино победи в този фестивал. „Ага“ е нещо повече от кино-това е метафизика, медитация и т. н.“, категоричен бе Джевелеков. Останалите членове на журито също потвърдиха, че това е бил най-добрият филм. Всички те получиха плакети като признание за работата им по време на фестивала.

IMG 1532

IMG 1537

* * *

IMG 5469

Филмът на режисьора Милко Лазаров „Áга“ (2018) е копродукция между България, Германия и Франция. Съвсем наскоро премиерата на „Áга“ на „Берлинаре“ направи изключително силно впечатление на публиката. „Казват, че зрителите са стояли като хипнотизирани и никой не е станал дълго време от мястото си, след като е свършила прожекцията“, разказа Магдалена Ралчева. Лентата разказва драматичната история на мъж, който след смъртта на съпругата си се опитва да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга. Сценарият е на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, оператор е Калоян Божилов, а в ролите ще видим Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев. „Áга“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров след „Отчуждение“ (2013).

Исландия направи премиерно участие в „Златната липа“ и конкурсната програма на фестивала с филма на Бенедикт Ерлингсон „Жена на война“ (2018). Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава, докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче...

Унгарският филм „Залез“ (2018) в копродукция с Франция е режисиран от Ласло Немеш. Дествието ни пренася в Будапеща през 1913 г., в сърцето на Европа. Младата Ирис Лейтер пристига в унгарската столица с големи надежди да работи в легендарния магазин за шапки, който е принадлежал на покойните ѝ родители. Тя е приета студено от новия собственик Оскар Брил, но при нея идва мъж, който търси някой си Калман Лейтер. Отказвайки да напусне града, младата жена тръгва по следите на Калман, защото той е единствената ѝ връзка с миналото. Приключението ѝ я повежда из тъмните улици на Будапеща...

 

IMG 5472

IMG 5470

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни