Кръгчето по детелината

Кръгчето по детелината

Групичката от хора, обявили гражданско неподчинение край Стара Загора, заради което от вечерта на 31 юли е блокирана връзката на града с автомагистрала „Тракия“ и шосето към Хасково, отказа да прекрати проявата. „Считаме предложението за неуместно, дори обидно“. Това се казва в позиция, огласена 24 часа, след като кметът на Стара Загора Живко Тодоров отиде при хората и разговаря с тях.

Кметът разговаря с желание не да решава политически проблем, а да се намери изход от ситуацията, тормозеща старозагорци и пътуващите в този натоварен участък хора. Той изслуша протестиращите и след това им препоръча да спазват правилата и да заявят официално къде и какъв протест планират. Някои от протестиращите заявяват, че вече не искат да блокират автомагистрала „Тракия“. Вместо това искат да изпълнят инфантилния си каприз, да направят „кръгче по детелината“ на пътния възел и след това да се разотидат. Това било символ на техния протест.

Обидата обаче не е причинена от желанието на кмета Живко Тодоров да предложи единственото възможно според закона решение на ситуацията с блокадата на пътната връзка. Обидата се дължи на факта, че 15 – 20 души, завели на шосето и малки деца, дни наред причиняват огромното неудобство на десетки хиляди старозагорци и на шофьори, които използват републиканските пътища в региона.

„Кръгчето по детелината“ ще изправи групичката пред равносметката, че обидно се е провалила в усилието си.

Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право“ – се повтаря в оповестената днес тяхна позиция. Нещата обаче не опират нито до нечий магарешки инат, нито до конституционно право. Ситуацията има простото обяснение – гражданското неподчинение край Стара Загора е дело на професионални протестъри, прегръщащи каузи не заради обществения интерес. То е дело и на регионални координатори на гражданско сдружение „Боец“ и на локални политици от партия „Възраждане“, които получават указания за действия от централите си.

Резултатът е, че десетки полицаи са принудени да охраняват прищявките им дни наред, също спазвайки указания за ненамеса и толерантност.

Блокирането на пътя се случи след края на разрешено от Общината и съгласувано с други институции протестно шествие с автомобили (на 31 юли вечерта), което беше предварително планирано да премине след края си в неподчинение с блокиране на автомагистрала „Тракия“. Полицията не допусна това с мотива, че има много сериозен риск от инциденти на скоростния път и спря протестиращите в района на бившето летище, като за пети пореден ден денонощно осигурява тяхната охрана на шосето, а движението е ограничено и се контролира.

 

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg

31 07 21

Светът

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчита най-силните си шестмесечни данни в своята 94-годишна история по отношение на печалбата и продажбите. Печалба преди лихви и данъци е 13,24 млрд. крони (1,5 млрд. долара) при загуба от 989 млн. долара година по-рано. Продължава обаче недостигът на полупроводници и тойва ще се отрази негативно върху резултатите през втората половина на 2021 г.

* * *
Руската централна банка увеличи основния си лихвен процент до 6,5%, за да ограничи високата инфлация

* * *
Летните олимпийски игри ще бъдат открити с красива церемония в Токио на 23 юли 2021 г. от 14:00 часа. Олимпиадата се провежда от 23 юли до 8 август 2021 г.

* * *
Нов високоскоростен влак на магнитна възглавница беше представен в Китай с твърдение, че е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час. Тази скорост е съпоставима на полета със самолет. Времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) може да падне до 2 часа и половина. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни