Младежки обучителен семинар за сексуално, репродуктивно и емоционално здраве в Тракийския университет

Младежки обучителен семинар за сексуално, репродуктивно и емоционално здраве се проведе в Тракийския университет

Медицинският факултет на Тракийския университет беше домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. „Благодаря Ви и за това, че се обръщате към нашите студенти не само като към хора, на които им предстои да планират своите семейства, но и като към бъдещи медици и носители на Вашето послание. 

Сигурен съм, че чрез тях то ще стигне до много други млади хора на тяхната възраст“ – каза в приветствието си към аудиторията проф. Юлиян Ананиев – декан на факултета.

3 IMG 6523

Основните теми, които бяха обсъдени с участниците в семинара, бяха превенцията и профилактиката на репродуктивното и сексуалното здраве, емоционалното здраве, значимостта на навременното родителство и проблематика като изчерпването на яйчниковия резерв, пред която немалко млади двойки се изправят. Специален акцент в дискусията бяха също така и физическата активност, активния начин на живот, здравословното хранене и диетиката като ключови фактори благополучието на всеки човек.

Водещите лектори в семинара бяха Александър Кобаков – акушер-гинеколог, Многопрофилна болница за активно лечение „Света София“ – София, д-р Светлана Моминска – началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Катя Симеонова – психолог, както и гл. ас. д-р Камен Симеонов – преподавател по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка, а в ролята на модератор влезе Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Сред специалните гости на събитието бяха заместник-кметът на община Стара Загора г-жа Павлина Делчева, д-р Антония Тодорова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в общинската администрация и доц. Боряна Парашкевова – заместник-ректор на Тракийския университет.

Събитието, насочено към младите хора на Стара Загора, беше инициирано от фондация „Искам бебе“, Асоциация на студентите-медици в България – Стара Загора и доброволци в партньорство с Община Стара Загора и Тракийски университет. Инициативата се провежда рамките на иновативния проект „Младите българи – архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Семинарът в Стара Загора е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до март 2024 г.

Кампанията на фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките – като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г. е 30,7 години, а през 2010 г. е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г. в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

Проектът „Младите българи – архитекти на промяната“ на фондация „Искам бебе“ е иновативна инициатива, насочена към подпомагане на младежите в България да развият здравословни навици и да поемат активна роля в обществото. Семинарът в Стара Загора е само една от стъпките в обиколката на 12 областни града, която завършва със заключителен семинар в София на 28 февруари 2024 г. Тези усилия имат за цел да вдъхновят младите българи за по-здравословно и успешно бъдеще.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема