Теньо Тенев: Външни хора създават изкуствено напрежение в Раднево

В момента в Раднево се създава изкуствено напрежение от външни хора след извършения тежък побой на тримата младежи. Ние сами можем да се справим с тази ситуация. Не е необходима помощ отвън. Това заяви кметът д-р Теньо Тенев.

В ранния следобед на 2 май четирима жители от ромския квартал "Кантона" в Раднево пребиха зверски трима младежи, заради отнето предимство на пътя. Пострадалите са приети с тежки наранявания в Университетската болница в Стара Загора. Състоянието им е стабилно.

Полицай е получил наранявания по главата, двама негови колеги са леко пострадали след проявена агресия от страна на група граждани сред протестиращите в Раднево. Задържани са двама души и петима непълнолетни са доведени в полицията. Това е равносметката от поредния протест в сряда вечерта, провокиран от жестокия побой, който четирима роми нанесоха на 2 май на трима младежи, заради отнето предимство с автомобил на пътя.

Протест в Раднево"Нека да спазваме законите, нека се уважаваме взаимно. Призовавам агресия, която се създава, да не се насочва към пазителите на реда. Нека протестът бъде тих и да бъде насочен срещу извършителите на това грозно деяние. Моята молба е да отправим нашето послание към прокуратурата и съдебна власт. Да си свършат работата така, че тези хора да не се връщат в нашия град, а да отидат там, където им е мястото" - заяви още кметът на Раднево.

Тежкият инцидент на 2 май не е изолиран случай в Раднево и напрежение се е усещало и преди, независимо, че животът в града е спокоен, казват местни жители.

"В ромския квартал има много добри хора, но има и такива, които се чувстват богопомазани. Съществува напрежение, но много са виновни партиите, които купуват ромски гласове" - коментира Кина Димова от Раднево.

Квартал "Кантона" се охранява от жандармерия. Част от живущите са отишли временно при роднини, други не смеят да напуснат района, за да отидат на работа. Страхуват се най-много от представители на футболни агитки, които вечер се включвали в протестите.

Молим Бога всичко да е наред, децата ни да тръгват на училище, а ние на работа, всички да сме спокойни. Това искаме, не искаме побои, нямаме вина за тази ситуация - казват хора от ромския квартал.

Жителите на Раднево настояват за събаряне на незаконните ромски постройки и до момента са събрани над 3000 подписа. В четвъртък комисия описа три търговски обекта в квартала, които ще бъдат отстранени по съответния законов ред.

Окръжна прокуратура - Стара Загора привлече като обвиняеми четиримата извършители на побоя Калчо Иванов, на 39 г., Антон Иванов, на 22 г., Динко Асенов, на 23 г., и Стефан Иванов на 20 г. от Раднево за опит за убийство, като деянието е извършено по хулигански подбуди. За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Калчо Иванов е осъждан многократно, като последната му присъда е за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Динко Асенов е осъждан за грабеж. Останалите обвиняеми са неосъждани.

Окръжен съд - Стара Загора наложи на четиримата мярка за неотклонение "задържане под стража".

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24