В област Стара Загора са умъртвени 30 животни заради заразно заболяване

В област Стара Загора са регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит. В тази връзка областният управител инж. Георги Ранов свика заседание на Областната епизоотична комисия.

Епизоотична комисияЗаболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Инкубационният период продължава от 14 до 20 дни. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Затова те и тези, които са били в контакт с тях, биват убивани и след това загробвани на място.

Във връзка с ограничаване на разпространението на опасната болест по преживните животни Областната епизоотична комисия предприе няколко мерки, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Засилва се контролът на движението на животни. Забранява се превозването на животни, освен когато е с цел бързото им придвижване до кланица.

Забраняват се пазарите и изложенията на животни. Кметовете на общини и населени места ще бъдат информирани за заболяването и от тях ще бъде поискано пълно съдействие при констатиране на нодуларен дерматит в техния район. Ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта.

Засега в Старозагорска област са избити 30 животни, при които чрез лабораторни изследвания е установено заболяването.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24