Цената на питейната вода в Стара Загора остава непроменена

Цената на питейната вода в Стара Загора не е променяна от пет години и "Водоснабдяване и канализация" ЕООД няма да внесе искане в Комисията за енергийно и водно регулиране за повишаването ѝ. Това заяви в интервю за infoz.bg управителят на дружеството инж. Румен Райков.

Той коментира, че ВиК работи в тесен синхрон с ръководството на Община Стара Загора за подобряване на канализационната и водоснабдителна инфраструктура.

"Проектите, които се реализират в тази посока, са от голяма полза за цялото общество. Интегрираният воден проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г., помогна за много отвеждането на водите. Канализацията е на десетки години и не е в състояние да поеме подобни залпови валежи, на каквито сме свидетели този месец. Направихме допълнителни колектори, които обират тези води и ги извеждат извън града" - обясни инж. Райков.

Общината направи пълна реконструкция на канализацията и водопровода в кварталите "Самара 2" и "Самара" 3 и има идея да завърши цикъла и в "Самара 1", припомни управителят на ВиК - Стара Загора.

"Общината съгласува всичко с нас, за да се избегне повторно разкопаване и асфалтиране, което от една страна оскъпява процеса и от друга - създава неудобства за хората" - коментира инж. Райков.

"Предстои реконструкция и на кв. "Три чучура - север", където проблемът с канализацията и водопровода е много голям. Те са компрометиране във времето и като се подменят авариите ще останат в историята. Добър пример затова е кв. "Железник". Преди да бъдат подменени тръбите с полиетиленови, водата не достигаше до последните етажи на блоковете. Сега такъв проблем не съществува и стремежът ни с Община Стара Загора е това да се прави навсякъде" - заяви още инж. Румен Райков.

Направените инвестиции в подземната инфраструктура са довели и до сериозно намаляване на загубите от течове на питейна вода.

Rumen Raykov

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема