Проходът Шипка е затворен за движение

Силен вятър и снеговалежи има в област Стара Загора. Затворени са пътищата: град Крън – град Шипка, град Крън – с. Хаджидимитрово и с. Дунавци – с. Шейново – град Шипка, което прави невъзможно преминаването през прохода Шипка.

am trakiaЗатворен е и пътят Мъглиж - Николаево, заради нулева видимост. Шофьорите трябва да използват обходен маршрут: с. Ягода - с. Зимница - Николаево.

През прохода Хаинбоаз е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление.

Видимостта на магистралите "Тракия" и "Марица" е добра, пътните настилки са мокри, но обработени.

Заради снеговявания на места до 1 м е затворен за движение пътят Оряховица – Дълбоки – Братя Кунчеви. Там са изтеглени закъсали градски автобус и лек автомобил. Верижен грейдер работи по разбиване на преспите, съобщи Валери Иванов - началник отдел „Опазване на обществения ред“.

Снежната обстановка в Стара Загора е овладяна. Екипите на Общинските служби, полицията и пожарната работят съвместно. Снежната покривка е от 10 - 12 см, но силният вятър влошава ситуацията. В града основните улици са почистени на 80%, започва почистването и на по-малките улички, уточни Иванов.

Пътищата в района на Старозагорските минерални бани са добре опесъчени и движението се извършва нормално. Навсякъде е необходимо водачите да се движат с повишено внимание и ниска скорост.

Четири светофарни уредби на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и в западния край на бул. „Цар Симеон Велики“ – на изхода от града са паднали от вятъра. Те са дублиращи и не затрудняват организацията на движението, уточни Росица Копривчина - директор на общинската дирекция „Транспорт, екология и чистота“.

Градските автобуси се движат нормално, с изключение на направлението до Телевизонната кула и Люляк, където пътят все още се почиства.
На горещия телефон на общината от 6 часа насам са постъпили множество сигнали за паднали дървета и клони , включително върху кабели на осветлението и тролейбусната мрежа, съобщи Александър Чалъков - началник звено „Градска мобилност“.

Големи снегонавявания са се образували в казанлъшките населени места: Горно и Долно Изворово, Енина, Крън, Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Усложнена остава към този час ситуацията в областите Стара Загора и Сливен. В област Стара Загора общо 67 села са цялостно или частично с нарушено електрозахранване, а в област Сливен са засегнати 43 села. В тези райони са регистрирани скъсани проводници и 9 паднали електрически стълба. По всички аварийни електропроводи работят екипи на EVN България.

Венета Асенова | www.infoz.bg