Живко Тодоров

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Работим постоянно за интересите на мините и топлоелектрическите централи

„Пред Европа трябва да настояваме за сериозно отношение спрямо комплекса „Марица изток“. Той е от изключителна важност за поддържането на енергетиката в страната ни. Затова са необходими общи усилия за запазването на централите“.

Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод внушенията, които бяха направени по темата, след провеждането на регионалната политическа академия на ГЕРБ на Старозагорските бани. „Смятам , че грешно се интерпретира това, което беше казано по време на семинара. Говорихме за променящото се европейско законодателство, на което ние трябва да отговорим или да търсим вариант и лоби да отстояваме позициите си, защото за нас е важно да запазим въглищната си енергетика. Това е акцентът, който беше интерпретиран с политическа краска“, отбеляза Живко Тодоров при разговор в ефира на Телевизия „Загора“.

Той подчерта, че централите и мините не са само част от регионалната икономика. „Те осигуряват електроенергия и сигурност на всички българи и не бива да се спекулира с тази теми, като се използват за правенето на политика“ – категоричен е кметът на Стара Загора. Според него партиите трябва да бъдат обединени около тезата, че комплекса „Марица изток“ трябва да го има още дълги години – не 10, не 15, а колкото е животът на комплекса според наличните ресурси. „В него работят пряко над 15 хил. души, а над 50 хил. души са свързани непряко чрез дейността си с мините и топлоелектрическите централи . Не виждам кой би си позволил да затвори тези централи. Борбата за тях е непрестанна“ – подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че безспорно трябва да се мисли и за екологията, за да дишат хората чист въздух. Това трябва да става обаче поетапно и да е поносимо от социална гледна точка за хората, защото в противен случай би създало сериозни проблеми.

„Това, което ме притеснява в развитието на Европа е, че за разлика от годините, в които говорихме за солидарност и политически стъпки напред, обединявайки всички страни-членки, сега бъдещето е въпрос на бизнес и лобиране“. Така кметът на Стара Загора коментира актуалният въпрос за българските превозвачи. Той подчерта, че това е удар върху тях за сметка на големите западни транспортни компании. „Изглежда ми като един прозрачен и ясен лобизъм от името на вносителите на това предложение. До колкото знам една от най-големите транспортни фирми е френска. Нека се замислят лидерите на Европа какви искат да бъдат – политически лидери на бъдещето или лидери на лобизма“ – каза Живко Тодоров. Той добави, че е удовлетворен от това, че премиерът Бойко Борисов има своята важна роля при този процес, че поставя ясно и конкретно проблемите. „Така трябва да бъде – българският национален интерес трябва да се отстоява. Това е една от ценностите на Европа – свободата на движение би била нарушена, ако тези промени и предложения бъдат приети. Поздравления за всички, които се борят за тази кауза. Вярвам, че ще успеят. Лидерите на Европейския съюз също имат нужда от повече доверие, ако искат да вървят към силна и обединена Европа“, подчерта кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема