Минералната вода в село Ягода е сред най-лековитите в Европа

Минералната вода в село Ягода, община Мъглиж, извира с температура 54 градуса. Тя е много подходяща за лечение на кожно-венерически заболявания, неврологични заболявания, хронични болести на периферната нервна система, препоръчва се за възстановяване на спортисти.

Минералната вода обаче не е добра за пиене заради високо съдържание на флуор.

Интересът на инвеститорите е насочен към изграждане на спа комплекси и центрове за възстановяване и за долекуване на заболявания но опорно-двигателния апарат и др. В близките 3 – 4 години се очаква в с. Ягода да бъдат направени сериозни инвестиции, съобщи зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

banya selo yagodaИнтересната и като архитектура сграда на банята с минерална вода, строена през 1928 г., е емблема на курортното село. Изцяло е завършена през 1934 г. От много години култовата сграда пустее, но благодарение на усилията на общинското ръководство ремонтът ѝ вече е приоритет и на държавни институции. Подписано е споразумение, с което Министерството на регионалното развитие осигурява 24 хил. лева за изработването на проект, а министърът е поел ангажимент да бъдат осигурени също и необходимите 1,5 млн. лева за цялостното реновиране и пускане на банята в експлоатация.

В село Ягода е изграден модерен спа комплекс с вътрешен и външен басейн, термална зона, фитнес, ресторант, летен бар и лоби бар.

Селото се намира на 15 – 20 минути с автомобил от Стара Загора и Казанлък. Двата града имат богато културно-историческо наследство, с което гостите на комплекса могат да се запознаят. Да преминат по античната улица в Стара Загора, която води до най-модерният регионален исторически музей в България, който предлага богата експозиция от артефакти. В Стара Загора се намират и най-добре проучените неолитни жилища в Европа.

Много интересна е Казанлъшката гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО. Край Града на розите се намират социализираните тракийски гробници Хелвеция, Грифони и Светицата, в която археологът Георги Китов откри златната маска на Терес. Достъпна за посетители е също и гробницата Голямата Косматка, в която е намерена бронзовата глава на цар Севт III, заедно с още много артефакти.

www.infoz.bg  www.infoz.bg