Павел баня – балнеоложки център с национално значение

В Павел баня има термоминерални води и градът е определен като балнеоложки център с национално значение. От седем естествени сондажи извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса с общ дебит 950 литра в минута. Те са слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни.

Препоръчват се за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, проблеми на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др.

pavel banyaВ Националния туристически регистър като балнеолечебни центрове са вписани пет обекта, които предлагат разнообразни процедури за балнеолечение и спа с голям възстановителен, профилактичен и лечебен ефект, места за отдих, спорт и развлечения.

Община Павел баня предлага и интересни туристически маршрути за своите гости. В село Турия се намира родната къща на големия български писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която сега е музей.

В село Габарево може да бъде посетена Джанановата къща, в която през 1869 г. Васил Левски е основал местен революционен комитет. Отворена за посетители е и Радучевата къща, в която Апостола на свободата е намирал подслон.

В центъра на селото се намира каменната църква „Св. Георги Победоносец”, построена през 1895 г.

Как се произвеждат етерични масла, туристите могат да наблюдават ако посетят етнографския комплекс „Дамасцена” в село Скобелево, който разполага със старинна и със съвременна дестилерия за розово масло и розова вода. Гостите имат възможност да опитат вкуса на традиционната гюловица, ракия от розов цвят, и да се насладят на неподражаемия аромат на маслодайната Rosa Damascena. В село Скобелево се намира и ранчото за щрауси и биопродукти „Четири сезона”. Домакините предлагат крем-карамел от щраусови яйца, които достигат тегло до 1800 грама, други специалитети и атрактивни сувенири. Гостите научават и любопитни факти, свързани с най-едрата 150-килограмова птица в света.

В община Павел баня има множество туристически маршрути, водещи до Кадемлийското пръскало, Бабското пръскало, Триногата и др.

www.infoz.bg  www.infoz.bg