Старозагорските минерални бани – място за релакс, забавление и туризъм

Село Старозагорски бани се намира на 15 км северозападно от Стара Загора. През 1967 г. е изграден курортен комплекс Старозагорски минерални бани. Водата съдържа сулфати, калций, хидрокарбонати, магнезий и други микроелементи.

Тя извира с температура 40 градуса от 1600 метра дълбочина. Минералната вода е подходяща за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

В Регионална здравна инспекция – Стара Загора са регистрирани три спа и уелнес хотелски комплекса, които използват минерална вода, четири плувни басейна и обществената баня в селото.

obshtestvenata bania Starozagorski baniВ спа и уелнес комплексите се предлагат балнео процедури, луголечение, електротерапия, подводни масажи, минерални вани, кинезитерапия, парна баня с йодни пари, сауна и др.

Те предлагат още отлични възможности за спорт, планински туризъм и забавление. Качествата на минералната вода, модерните условия в комплексите и красивата природа прави курортът привлекателно място за туристите през всички сезони на годината.

Край с. Старозагорски бани се намира местността Богородична стъпка, която се смята за лековито и свято място и събира хиляди посетители. В скалите има вдлъбнатина, която наподобява огромна човешка стъпка и събира вода, която никога не пресъхва. Според легендата, на това място е имало езическо светилище, на което са извършвани различни ритуали. По инициатива на покойния вече дядо Нейчо, жител на от селото, и с помощта на спонсори е изграден православен параклис.

В района на Старозагорските бани и множество екопътеки. Подходящи за разходки и отдих са прохладният парк в центъра и езерото, което е атрактивно и с богата флора и фауна.

През 1955 и 1964 г. са проучени римските терми, които се намират в центъра на селото. Те са едни от най-големите и най-добре запазените в страната. Построени са върху площ от около 2500 кв. м. и включват три басейна, две съблекални, вестибюли и светилище на богините-нимфи.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема