Богатството на село Ягода

Ягода е село в Южна България. Намира се на 15 км от центъра на град Стара Загора (приблизително 10 минути с автомобил). Разположението му е идеално за целогодишен туризъм, поради уникалните географски особености и възможности. От няколко мандата кмет на селото е Димитър Димитров.

В село Ягода има много извори на лечебна минерална вода с висока температура (50 – 52 градуса по Целзий). Тя е подходяща за лечение и възстановяване. Водата се характеризира като ниско минерализирана, хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуоридна и силициева, без санитарни – химични и микробиологични признаци на замърсяване.

yagodaПитейното балнеолечение с този тип вода оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната система. Водата намалява хиперацидитета (повишена киселинност) на стомашния сок, увеличава секрецията му, стимулира секрецията на панкреаса и кинетиката на жлъчните пътища. Ниската минерализация потенцира диурезата.

След темпериране до 35 – 37°С водата оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: стомашно-чревни (хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити и др. с понижена стомашна киселинност); жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатит, хроничен хепатит, дискинезии на жлъчните пътища и др.); бъбречно-урологични (хронични пиелонефрити, хронични цистити, нефролитиаза, уролитиаза, състояния след литотрипсия и др.); хронични панкреатити; метаболитни (подагра, затлъстяване, захарен диабет); кариес профилактика и др.

Препоръчително е питейното балнеолечение да бъде провеждано с курсове не по-дълги от 15 дни и с 250 – 300 милилитра преди хранене. Използването на минералната вода за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика е по лекарско назначение, при спазване на строго определени методики и дозировки (количеството на приеманата вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебно-профилактичния курс).

Минералната вода може да се използва и за външно балнеолечение и профилактика. След съответното темпериране до 33 – 35°С, оказва благоприятно действие при следните заболявания: на опорно-двигателния апарат (дегенеративни и възпалителни (в ремисия) ставни заболявания – артрити, спондилартрити, артрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит и др.); на периферната нервна система (дископатии, радикулити, плексити и др.) ортопедични заболявания (за раздвижване при постравматични и постоперативни състояния и др.); кожни (хронични неспецифични дерматити, атопичен дерматити и др.) и други.

В селото можете да се насладите на терапевтичните свойства на минералната вода в специализирани комплекси.

Поради уникалните си географски, природни и водни находища, селото има възможността да се превърне във водещ балнеолечебен център на Балканския полуостров. Като културен паметник може да се посочи сградата на Старата баня, която скоро ще бъде реставрирана и ще привлича посетители и туристи с впечатляващата си архитектура.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

tel 080015131