Община Стара Загора изгради съвременен приют за безстопанствени животни

Съвременен общински приют за безстопанствени животни беше изграден в старозагорското село Могила. Той се намира на територията на бившия пазар за животни и е с капацитет за настаняване от 120 четириноги. В новото съоръжение са създадени подходящи условия за отглеждането на кучетата.

Изградени са различни по площ клетки. Предвижда създаването и на амбулатория за оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ.

priyut mogila 02

Работното време на приюта е всеки ден от 7:30 до 16:30 часа. Посетители, които искат да разгледат кучетата или да си осиновят домашен любимец, се приемат в рамките на работното време. От приюта допълват, че доброволците, желаещи да помогнат за разхождане и за обгрижване на питомците на общинския приют, могат да направят това в часовия диапазон между 10:00 и 12:00 часа всеки ден.

Всеки ден, включително в почивни и празнични дни, в обекта има дежурен служител, който се грижи за настанените животни. Общината има сключен договор с ветеринарна клиника, в която се осъществяват всички ветеринарномедицински манипулации и евентуално лечение на четириногите.

Въпреки преместването приютът не е спирал работа. От началото на тази година до момента са преминали около 180 кучета, осиновените са 116, а са настанени близо 100 четириноги.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Община Стара Загора)

Теми: