Заедно срещу COVID-19

▶ Заедно срещу COVID-19

В знак на признателност и благодарност към всички, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19, Народно читалище „Родина – 1860“ и фирма „АВ Акустик“ отправиха поздрав към екипа на Клиника по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора. Оперното дуо Addict - Нели Петкова и Теодор Петков, заредиха емоционално всички присъстващите медици и пациентите, които слушаха техните брилянтни изпълнения от своите стаи.

„Ние, медиците, сме тук. Години наред гледахме как студентите, завършващи медицина и специалност „Медицинска сестра“, си вземат дипломите и тръгват от терминал 2 към икономически стабилните европейски държави, където получават добър статут, хубава заплата и признание. Те са далече, а ние имаме нужда от тях тук и сега“ – заяви ръководителят на Клиниката по инфекциозни болести проф. д-р Лилия Пекова. Тя добави, че във времена, в които материалните блага са се възкачили в топ листата на духовните ценности и няма друго за какво да се хванем, трябва медиците да си протегнат ръка и да бъдат заедно в този изключително труден момент.

„Инфекционистите сме малко и отправям апел към лекари от други специалности и медицински сестри да дойдат и да ни помогнат. Заедно можем много! Да не се страхуват от COVID-19, защото той е навсякъде, не само зад стените на Клиниката. Отправям апел и към студентите от Факултета по хуманна медицина, медицински сестри, лекарски асистенти – много са ни ценни доброволците, които имаме, но се нуждаем от още! Ние ще им дадем от своя опит, кален в годините и от натрупаните знания. Ще разберат какво означава да си лекар и медицинска сестра на първа линия в борбата среща коронавируса – тогава, когато виждаш надеждата в очите на умиращия, когато протягаш ръка, за да му помогнеш и да го издърпаш през онзи невидим мост в света на живите“ – каза още проф. д-р Пекова.

„Тук съм, за да се поклоня на лекарите, на медицинските сестри, на доброволците, на всички, които сте тук и се грижите за хората в нужда. Благодарим ви и се надявам, че ще има още много други като вас, за които ще има значение дали някой се нуждае от неговата помощ. Такива, за които ще има значение точно в този момент да са в Стара Загора. И ако има една дума, която би могла да се определи като оръжие срещу COVID-19 и срещу всички злини, през които преминава човечеството, тя е „заедно“. Това каза на екипа на Клиниката по инфекциозни болести областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

С думите „скъпи ангели на спасението“, заместник-кметът Иванка Сотирова се обърна към присъстващите медици. „Уважаеми представители на Хипократовата клетва, някои все още не са я положили, на с вашите действия вие правите още по-значима и напомняте на онези, които бяха забравили, че са я давали. Нека да ви има, бъдете здрави!“ – каза още Иванка Сотирова.

Своята искрена благодарност към екипа на Клиниката по инфекциозни болести отправиха още ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и деканът на Факултета по хуманна медицина доц. д-р Юлиан Ананиев.

Сред гостите на инициативата „Заедно“ бяха още заместник-кметът Красимира Чахова, заместник-областният управител Петя Чакърова, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков и изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев.

kontsert UMBAL 02

kontsert UMBAL 03

Обръщение на ръководителя на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема