Празнично шествие на 24 май в Стара Загора

Празнично шествие по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе в Стара Загора. В него ще се включат блокове на културни и образователни институти, ученици и студенти. Шествието ще тръгне от площада пред Община Стара Загора и ще премине по централния булевард „Цар Симеон Велики“.

stara zagora 24may

Тържественото честване ще започне в 10.00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Националният химн ще бъде изпълнен от Хора на Държавно опера-Стара Загора и хора при Народно читалище „Родина-1860“ и Общински духов оркестър. Празничен водосвет-молебен и благослов ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката Емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ ще бъде изпълнено от Виктория Костова. Към небето ще полетят 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора .

В 11.30 часа на площада пред Общината ще започне празничния концерт по повод 24 май. В него ще вземат участие Детско-юношески ансамбъл „Траянци“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие, Детско-юношески ансамбъл „Загорче“ танцова формация „Димитров“, Вокален състав „Усмивки“ при Народно читалище „Родина - 1860“, ВС „Розов свят“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“,Детска танцова школа „Настроение“ при Народно читалище „Настроение 2017“ Стара Загора и хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина 1860“ Стара Загора.

В празничния ден от 16.00 часа в зала №33 на Регионален исторически музей Стара Загора гл. уредник Райна Антонова ще изнесе лекция на тема „Просвета и култура в следосвобожденска Стара Загора“.

Час по-късно в парк „Артилерийски“ ще започне концерт „За празника с любов“ на детски и младежки творчески формации от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора и читалища от общината.

На 24 май от 18:00 часа на площада в старозагорското село Кирилово ще се проведе „Празник на моя роден край“ по повод 100-годишния юбилей на местното читалище.

Всички събития ще се проведат проведат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

24 05 2021 stara zagora 

Временно ще бъде спряно движението в участъци от Стара Загора за празничното шествие на 24 май

Община Стара Загора уведомява жителите на града, че с оглед безопасността на движение и предприемане на необходимите мерки за спазване на реда, на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, за времето от 9 до 12:30 ччаса ще бъде спряно движението на личен транспорт по:

  1. бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от ул.„Св. Отец Паисий“ до ул. „Хаджи Димитър Асенов “
  2. ул. „Хаджи Димитър Асенов“ в отсечката от ул. „Генерал Гурко“ до ул. „Св. Княз Борис“;
  3. бул. „Руски“, в отсечката от ул. „Св. Княз Борис“ до ул. „Ген. Гурко“;
  4. ул. „Цар Иван Шишман“, в отсечката от ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Св. Княз Борис“.

Движението на автомобили ще се нормализира незабавно след приключване на мероприятието, по преценка на служителите пряко ангажирани с охраната на събитието.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема