Миньорите от „Мини Марица-изток“ посрещат професионалния празник с рекорден добив на въглища за денонощие

Миньорите от най-голямото българско дружество за открит добив на въглища, за първи път от 6 години, посрещнаха професионалния си празник с рекорден добив на въглища за денонощие от 102 233 тона. С почит към покровителя на миньорския труд, на 18 август първи поднесоха венци и цветя на Архитектурния комплекс „Св. Иван Рилски“ от мениджърския екип на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

По график, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, представителни групи от управлението и трите рудника на дружеството се поклониха пред паметника на светията закрилник.

Преди 15 години, в навечерието на професионалния си празник 18 август, миньорите от най-голямото българско дружество за добив на въглища по открит способ, учредиха гражданско сдружение „Св. Иван Рилски“, което набра средства за изграждането на архитектурно-скулптурния комплекс в почит на светеца, закрилник на българския народ и патрон на миньорите.

Фигурата на свети Иван Рилски, изработена от бетон и гранит с височина 10 метра, се вписва в арка, която в горната си част сключва пространствен въздушен кръст, а в неговия център е разположена камбана. Проектът е дело на скулптора Минчо Минев, а цялата композиция е с тегло 45 тона.

И тази година традиционната в дружеството седмична програма по повод Деня на миньора, включваща спортни турнири по бадминтон, тенис на маса, футбол и дърпане на въже, беше отменена във връзка с противоепидемичните мерки.

Мениджърският екип на „Мини Марица-изток“ ЕАД участва в националното честване на професионалния празник и тридесетгодишнината на Българската минно-геоложка камара в София.

0K3A9692 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber