През 2021 г. възнагражденията на учителите ще надвишават със 130% средната работна заплата

През 2021 г. възнагражденията на учителите ще надвишават с 30% средната работна заплата

Ако изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на 4-годишен период, през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне 130% от средната заплата за страната.

Това съобщи пред журналисти в Казанлък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той откри Центъра по природоматематически науки към Профилираната природоматематическа гимназия "Никола Обрешков". Средствата, в размер на 1 млн. лева, са осигурени от държавата по време на кабинета Борисов 2.

"С 15-процентното увеличение, което правителството направи от 1 септември, за първи път от десетилетия средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната" - уточни министърът.

11 000 специалисти, разпределени в 1100 екипа посещават на място семействата, чиито деца не са обхванати в образователната система, за да бъдат върнати в училище. Красимир Вълчев съобщи още, че изразеното мнение по време на дискусията на тема „Образование и демография“ в Софийския университет, за търсене на наказателна отговорност на родители, чийто деца не посещават училище, все още не е предложено.

"Образованието до 16-годишна възраст е задължително и това дава морално право на държавата да използва всичките си инструменти и политики да накара родителите да включат децата си в системата на образованието. Правото на образование е за децата, а за родителите трябва да бъде задължение" - коментира просветният министър.

Той добави, че ежегодните психотестове за учителите отпадат, защото това са формални механизми.

В официалното откриване на Центъра по природоматематически науки участваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, кметът на Казанлък Галина Стоянова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, народни представители, преподаватели и гости.

Водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорсият митрополит Киприан.

Красимир Вълчев: Ако изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на 4-годишен период, през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне 130% от средната заплата за страната

 

Венета Асенова | www.infoz.bg