Засилено полицейско присъствие в Мъглиж

Обстановката в Мъглиж е спокойна, след като в неделя вечерта полиция и жандармерия влезе в града, за да издири лица в ромската махала, оказали съпротива на служители на МВР по време на прекратяване на нерегламентирани състезания с каруци. Те затрудняваха движението по пътя между селата Черганово и Овощник.

Те затрудняваха движението по пътя между селата Черганово и Овощник. При ареста на един от участниците в конфликта, хора от махалата са хвърляли камъни, в резултат, на което петима полицаи са получили леки наранявания по краката, нанесени са щети и по автомобили на МВР. Обявеният за издирване 23-годишен мъж от ромската махала в Мъглиж, който е сред основните виновници за конфликта между роми и полиция снощи, се е предал доброволно, придружаван от адвокат. Задържан е за 24 часа в Районно управление - Казанлък. Той е криминално проявен, осъждан за кражби и грабежи, съобщи директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев.

Той добави, че отново сме свидетели на агресивно поведение спрямо полицейски служители, които изпълняват законовите си правомощия. „И ще ви кажа защо, защото някои членове на нашето общество отказват да спазват общоприетите правила и да се чувстват недосегаеми на определени територии. Само, че такава хипотеза недосегаемост няма. Полицията има възможността и капацитета, когато се налага да влиза, на което и да е място, за да задържа нарушители и извършители на престъпления” – категоричен е старши комисар Хаджиев.

Ромите от своя страна се оплакаха, че силите на реда са стреляли във въздуха, нанасяли са удари по хората и са пострадали невинни граждани. „Ние сме българи, искаме да живеем в България, но не искаме такива насилия в нашите квартали. Какво като сме гето, какво като сме роми, ние също имаме права” – каза пред журналисти пастор Сашо Славов. „Проблемът между българи и цигани в момента се нагнетява. Ние се уважаваме с българите и нямаме проблеми помежду си. В момента настройвате целия български народ срещу ромите” – заяви жител на ромската махала.

В Мъглиж остава засиленото присъствие на полиция и жандармерия. През деня се правеха проверки на всички автомобили, влизащи в града.

maglizh romi

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема