Балетният спектакъл „Ана Каренина“ гостува в Стара Загора

Балетният спектакъл „Ана Каренина“ на световния хореограф Лео Муич, по музиката на Чайковски и романа на Толстой, гостува в Опера Стара Загора на 10 декември от 19:00 часа. Гост солисти на Международната балетна трупа на Опера Пловдив са премиер солистите на Софийска опера и балет - Марта Петкова и Никола Хаджитанев, и Гилерме Алвеш – премиер балетист на Хърватски народен театър, Загреб. Значителна роля в „Ана Каренина“ е отредена и на оркестъра на Пловдивската опера, който интерпретира гениалната музика на Чайковски под палката на маестро Диан Чобанов.

Солист на оркестъра е виртуозната цигуларка Лия Петрова.

Въпреки познанството си с Толстой, Чайковски никога не е създал музика по негови романи. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфонии Nо 5 и Nо 6 и Концерт за цигулка и оркестър.

Лео Муич е поставил свои хореографии в Американския балетен театър, Парижката опера, Щатсбалет Берлин, Национален театър Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. Той разказва „Ана Каренина“ чрез изразните средства на неокласическия балет с изразена чистота и индивидуалност на израза.

Балетната трупа на Опера Пловдив представи премиерата на „Ана Каренина“ в рамките на фестивала Opera Open 2022, гостува на Фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец и ще открие официално Новогодишния музикален фестивал в НДК в средата на декември.

Билети за гастрола на „Ана Каренина“ в Стара Загора се продават на касата на Операта и мрежата на Ивентим, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера – Стара Загора.

ana karenina 1

ana karenina 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема