В Стара Загора отбелязват Международния ден на редките болести с множество инициатива

На 29 февруари се отбелязва Международният ден на редките болести. Тази година той ще премине под мотото „Всеки има цвят... Ти сподели своя!“. От 11:00 часа в Катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужен молебен за здраве на всички хора с редки болести. Веднага след това ще бъде открита скамейка с послание, монтирана в градинката на пингвините, а в 11:40 часа символично в небето ще полетят балони.

В 19:00 часа сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на редките болести.

Пътуващите в градския транспорт могат да получат информация чрез плакат с посланието на Международния ден на редките болести. Организаторите призовават: „Снимайте се и споделяйте! Нека има повече знание за това, че хората с редки болести са около нас и те имат нашата подкрепа!“.

Желаещите могат да си направят профилна снимка с помощта на https://twb.nz/rare-disease-day и да я споделят с #RareDiseaseDay #ДенНаРедкитеБолести #ShareYourColours.

В седмицата 26 февруари – 3 март, всеки пациент на „Радея“ - амбулатория за сестринска и медицинска помощ ще ползва 10% отстъпка за поставяне на превръзка.

На 24 февруари в Аулата на Медицински факултет към Тракийски университет се проведе семинар по редки болести „Диагностика, лечение и рехабилитация на редки болести и психосоциална подкрепа на пациентите с редки заболявания“.

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

Събитията се организират от Община Стара Загора, Национален алианс на хората с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без Граници, Асоциация „Муковисцидоза“, Асоциация „Булозна епидермолиза“, „Радея“ – индивидуална частна сестринска практика, Сдружение „Самаряни“, Тракийски университет – Стара Загора, Асоциация на студентите медици – Стара Загора, Клуб за бъдеще – Стара Загора, Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора, Тролейбусни и автобусни превози и Старозагорска Света митрополия.

redki bolesti

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема